SEGRE

Això és el que passa si menges plàtan cada dia

Això és el que passa si menges plàtan cada dia

Això és el que passa si menges plàtan cada dia

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El plàtan és una de les fruites que més agrada, sobretot als petits. És bo, dolç, es complementa a la perfecció amb altres aliments, dona energia i té nutrients valuosos per a la salut. Tanmateix, no s’ha d’oblidar que tot en excés és dolent.

Menjar freqüentment de 2 a 3 porcions (100 calories) d’aquesta fruita aporta beneficis a la nostra salut, aportant-nos micronutrients essencials que el nostre organisme necessita per funcionar.

  • Millora la salut intestinal. El plàtan és un dels aliments que pot ajudar a millorar la teua salut intestinal. No només perquè gran part del seu contingut és fibra, la qual cosa millora els processos digestius i trànsit intestinal. A més, conté midó resistent, un tipus de carbohidrat complex que no es veu afectat per la digestió, per la qual cosa pot arribar fins a l’intestí, on servirà per alimentar els bacteris "bons".
  • Millora la salut cardiovascular. El plàtan és una excel·lent font de potassi, un mineral capaç de generar una petita càrrega elèctrica al cos. Aquest electròlit fa que els músculs del cos es contreguin, també els del cor. Això en regula els batecs. A més, el potassi també ajuda a contrarestar els nivells de sodi a la sang. Segons indica un estudi de Harvard, "un desequilibri en la dieta de molt poc potassi i massa sodi pot provocar pressió arterial alta. L’excés de sodi pot conduir a l’acumulació de líquid a la sang, exercint pressió sobre les parets dels vasos sanguinis i eventualment causant danys." Així mateix, en ser ric en fibra es disminueix les possibilitats de tenir malalties coronàries i cardiovasculars.
  • Aliat per a l’exercici. El plàtan està considerada la fruita dels esportistes. Quan es fa esport el cos consumeix més glucogen ja que necessita energia en incrementar l’activitat. El midó del plàtan va passant a forma de sucre lliure, que es metabolitza amb més rapidesa. Per tant, un excés de plàtans en la seua forma més madura seria mala opció si es busca perdre pes, però bona opció en cas d’esports d’alt rendiment. A més, en ser ric en potassi el plàtan actua com una beguda esportiva i ens ajuda a mantenir-nos hidratats.
  • Pell sana El seu contingut en Vitamina A ajuda el manteniment de dents, teixits ossis i a cura d’una pell sana.
  • Ajuda a la memòria El seu contingut de potassi, magnesi i vitamina C són essencials per cuidar la memòria. A més, el plàtan és ric vitamina B6 que ajuda la producció de serotonina, norepinefrina i dopamina, transmissors relacionats amb la concentració
  • Ajuda a eliminar líquids Generalment, les verdures i hortalisses ajuden a combatre la retenció de líquids, ja que són aliments rics en potassi. En el cas del plàtan, de nou, el seu alt contingut en potassi regula la quantitat d’aigua a l'organisme i ens ajuda a eliminar líquids.

Riscos de prendre plàtan en excés

Els excessos de consumir-lo diàriament poden arribar a provocar l’aparició d’efectes contraproduents. Això sí, ha de ser en grans quantitats (4/5 diaris). En primer lloc, si bé el plàtan és una fruita molt completa, no és l’aliment ideal, ja que no té una càrrega òptima de proteïna i greix, motiu pel qual s’ha de combinar amb altres aliments rics en aquests macronutrients dins d’una dieta equilibrada. Si no s’implementa d’aquesta manera, pot produir un dèficit de nutrients.

En aquest sentit, s'ha de destacar que no conté proteïna i greix. A més, malgrat que un plàtan conté fins el 12% del potassi diari recomanat, no és l’aliment més ric en aquest micronutrient: els llegums com la soja, els pistatxos, el iogurt o la batata, fins i tot l’alvocat, contenen més potassi per cada 100 grams de producte que un plàtan.

D’altra banda, la seua aportació en hidrats de carboni (sucres), consumits en grans dosis poden alterar el sucre en sang. En el cas d’alguns grups de risc de la població, com els diabètics, poden causar pics d’insulina. Així mateix, les persones amb obesitat també han de regular-ne la ingesta.

Un consum excessiu si que podria acabar desembocant en un guany involuntari de pes ja que conté entre 85 i 90 kcal per peça, a més de l’aportació en sucres que ja hem esmentat. En aquest context, es pot destacar que més del 90% de les calories del plàtan provenen de carbohidrats, i a mesura que madura el plàtan, més ràpid s’absorbeixen aquests: els plàtans verds o poc madurs contenen més midó resistent, menys absorbible per part de l’organisme humà.

tracking