SEGRE

PATRIMONI ART

Vilanova exhibeix l'únic retaule gòtic del Pla

Dedicat a la Mare de Déu de Lliri, és del segle XV || Conferència de Catalonia Sacra

El públic va poder admirar ahir el retaule gòtic a l’església de Sant Pere de Vilanova de Bellpuig.

El públic va poder admirar ahir el retaule gòtic a l’església de Sant Pere de Vilanova de Bellpuig.J.GÓMEZ

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

L’església de Sant Pere de Vilanova de Bellpuig va obrir ahir les portes per exhibir l’únic retaule gòtic que es conserva a la comarca del Pla d’Urgell, el de la Mare de Déu del Lliri, de finals del segle XV. És un dels pocs retaules d’aquest estil que es conserven in situ a tot el pla de Lleida i ahir el públic el va poder admirar i conèixer-ne els secrets en una activitat que va tancar el cicle d’aquest 2021 de Catalonia Sacra, iniciativa dels bisbats de Catalunya per posar en relleu el patrimoni cultural de l’església i obrir-lo a la societat. L’acte va incloure una conferència a càrrec del doctor en Història de l’Art Alberto Velasco, que va explicar que després de cinc segles sense conèixer l’autor de l’obra, ara se n’ha descobert l’autoria, el pintor de Montblanc Joan de Rúa, que va treballar a finals del segle XV en una zona concreta que comprenia la Segarra, l’Urgell, el Solsonès i la Conca de Barberà.

Un artista que es va formar al taller de Joan Reixach de València, “una cosa que ja suposàvem, atès que l’estil és molt semblant, amb influències flamenques típiques del gòtic tardà”, va remarcar Velasco, i que ara s’ha pogut constatar després de descobrir el 2010 un document que ho ratifica. La jornada va reunir una trentena de persones i va servir per finalitzar les activitats del cicle de Catalonia Sacra d’aquest 2021. Des del mes de març, dinou comarques de Catalunya i una de València han acollit la programació d’activitats i s’han centrat en catedrals, petites esglésies i obres mestres del territori.

L’alcaldessa de Vilanova de Bellpuig, Dolors Pascual, es va mostrar orgullosa que el municipi compti amb aquesta obra d’art i va agrair la tasca del Bisbat de Solsona així com la de l’exdirectora del Museu de Lleida i de l’Institut d’Estudis Ilerdencs, Montse Macià, per “vetllar perquè aquesta obra sigui una de les principals joies artístiques del Pla d’Urgell”. En aquest sentit, la primera edil va apostar per dur a terme campanyes de promoció del potencial patrimonial i cultural de la comarca, amb activitats articulades que permetin donar a conèixer des del retaule gòtic de Vilanova a iniciatives com els Firals de Bellvís i atreure nous turistes. “La comarca del Pla d’Urgell compta amb grans atractius que són de vegades desconeguts fins i tot pels mateixos veïns.

Se’ls ha de donar el valor que es mereixen”, va remarcar.

Jornades de promoció del patrimoni cultural i artístic

L’alcaldessa de Vilanova de Bellpuig va assegurar que l’ajuntament planteja organitzar unes jornades que permetin promocionar el patrimoni artístic i cultural d’aquest municipi. “A més d’aquest retaule gòtic, Vilanova també compta amb tradicions com les Caramelles, que són de les més antigues de Catalunya.” Aquestes jornades podrien tenir una periodicitat anual.

El públic va poder admirar ahir el retaule gòtic a l’església de Sant Pere de Vilanova de Bellpuig.

El públic va poder admirar ahir el retaule gòtic a l’església de Sant Pere de Vilanova de Bellpuig.J.GÓMEZ

tracking