SEGRE

BALANÇ MEMÒRIA

L'Església aguanta les pèrdues

Les tres diòcesis lleidatanes van ingressar el 2020 més de 12,4 milions d'euros, un 1,26% menys que el 2019 || La celebració de casaments, batejos i comunions es desploma un 43% per la Covid

Imatge d’arxiu de la presentació de les memòries de les tres Càritas diocesanes.

Imatge d’arxiu de la presentació de les memòries de les tres Càritas diocesanes.

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

Les tres diòcesis lleidatanes van registrar pèrdues durant l’any passat, però van ser mínimes malgrat el gran esforç que van dur a terme per poder atendre l’allau de demandes d’ajuda per la crisi social i sanitària causada per la Covid-19. Segons les memòries publicades en els últims dies, els bisbats de Lleida, Solsona i Urgell van tancar el 2020 amb uns ingressos que superaven els 12,4 milions d’euros, la qual cosa suposa una caiguda de l’1,26% respecte al 2019. La diòcesi de l’Urgell va ser l’única que va tancar amb números positius, amb un augment del 4,47% fins a vorejar els 5,3 milions d’euros en ingressos.

La va seguir la de Lleida, amb 3,7 milions, un 4,82% menys que el 2019, i en tercera posició es va situar la de Solsona, la que va assumir més pèrdues, amb uns ingressos de gairebé 3,4 milions d’euros, un 5,5% menys que un any abans. Segons desgranen en les seues memòries, les aportacions dels fidels (al caixonet durant les cerimònies religioses, les col·lectes o les subscripcions anuals) van caure una mica més del 7%, fins a un total de 2,6 milions d’euros, a causa principalment de les restriccions en les celebracions que van patir els temples per evitar contagis. En canvi, sí que van pujar les aportacions a través de la Renda, fins a suposar uns ingressos de 4,7 M€.

Quant a les despeses, les memòries mostren un descens en les accions de pastors, precisament a causa de les restriccions decretades per la pandèmia.De fet, les celebracions de casaments, batejos, comunions i confirmacions en el conjunt de les tres diòcesis van caure prop d’un 43% l’any passat. Per exemple, es van celebrar 116 matrimonis el 2020 davant dels 319 d’un any abans mentre que els batejos van passar dels 1.458 el 2019 a 568 el 2020.

Més de 17.700 usuaris d’ajuts contra la pobresa

Les diferents entitats de la província s’han bolcat des de l’inici de la pandèmia per intentar pal·liar els efectes de la crisi en milers de llars lleidatanes.

En aquesta tasca s’inclouen els diferents centres de les diòcesis lleidatanes, que l’any passat van atendre més de 17.700 persones en diversos programes per mitigar la pobresa. Concretament, el bisbat de Lleida va comptar amb 37 centres en els quals van atendre un total de 10.978 persones. A l’Urgell, amb 13 centres, se’n van atendre 3.401, i a Solsona, 3.386 usuaris en 21 centres.

Càritas continua constatant que la pobresa s’ha cronificat i que la situació de les famílies sense recursos s’ha agreujat. Les entitats diocesanes de Lleida, Urgell i Solsona van haver de destinar un 25% en ajuts econòmics per donar resposta a les necessitats bàsiques de 4.000 llars de la província.Així mateix, segons les memòries, van portar a terme atencions en matèria laboral, rehabilitació de drogoaddicció, residències, discapacitat i altres col·lectius. També s’han dut a terme altres iniciatives, com el fons contra la Covid creat pel bisbat de Lleida amb aportacions pròpies, de sacerdots i fidels per a projectes socials.

tracking