SEGRE

RELIGIÓ SOLSONA

Xavier Novell adquireix la condició fàctica de laic després de casar-se

Serà tota la vida capellà, però queda suspès de les seues funcions

Xavier Novell i Sílvia Caballol, dilluns després del seu enllaç a la sortida del jutjat de pau de Súria.

Xavier Novell i Sílvia Caballol, dilluns després del seu enllaç a la sortida del jutjat de pau de Súria.PLANTA BAIXA/TV3

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Amb la celebració del matrimoni civil dilluns, l’ara exbisbe de Solsona Xavier Novell queda reduït de forma fàctica a l’estat laical. Un enllaç que es va produir just tres mesos després de la seua renúncia “per motius estrictament personals”. Això, a la pràctica, suposa la suspensió de les seues funcions com a sacerdot així com d’administrar misses, confessions o la resta de sagraments, si bé la seua condició de capellà i bisbe serà vitalícia.

Segons va explicar ahir a aquest diari el rector de Torà, Fermí Manteca, “sembla una entrega per capítols però ara ja només queda esperar el pronunciament de Roma”. D’aquesta forma, va afegir Manteca, Roma pot concloure la polèmica amb la reducció a l’estat laical o fins i tot li pot imposar sancions com prohibir-li que es pugui casar per l’Església o “en cas molt extrem i poc realista l’excomunió”, va dir el rector.

El cànon 1394 del Codi del Dret Canònic afirma que “el clergue que atempta matrimoni, encara que sigui només civilment, incorre en suspensió latae sententiae (pena ja imposada o automàtica); i si, després d’haver estat amonestat, no canvia la seua conducta i continua donant escàndol, pot ser castigat gradualment amb privacions o també amb l’expulsió de l’estat clerical”. Fonts properes al bisbat de Solsona van explicar a ACN que “teològicament segueix per sempre sent sacerdot i bisbe perquè li han imposat les mans, però està suspès de totes les funcions clericals”.

Sor Lucía Caram: “Que sigui un bon espòs i pare”

Les reaccions a l’enllaç de Xavier Novell no es van fer esperar. Sor Lucía Caram va afirmar ahir a Twitter que “a Xavier Novell li desitjo el millor del millor: la felicitat i la pau i que sigui un bon espòs i pare. I als fidels de Solsona que s’han sentit decebuts o menyspreats, recordar que la nostra fe és en Jesús i que tots som humans i que el perdó és una virtut cristiana”.En aquest sentit, tot apunta que Caballol està embarassada de diversos mesos i fins i tot es comenta que podrien ser pares de bessons.

Val a recordar que Caballol, de 38 anys, estava divorciada i és mare de dos fills. Per la seua part, el rector barceloní Francesc Romeu va afirmar que “resulta curiós que sigui més ràpid que un bisbe es casi pel civil que la Santa Seu nomeni un nou bisbe per a la diòcesi de Solsona”.Novell i Caballol fa mesos que són parella. Com va avançar SEGRE, el bisbe va confirmar la seua recent esposa el 27 de juny a Biosca, dos mesos abans de presentar la seua renúncia el 23 d’agost.

D’altra banda, l’exbisbe treballa des de principis de mes a Semen Cardona, una empresa catalana capdavantera en l’elaboració de dosis de semen per a inseminació artificial porcina d’alt rendiment i que exporta a una vintena de països.

tracking