SEGRE

GUIA

Més de 170 dones víctimes de la violència masclista protegides a Lleida

Són víctimes de la violència masclista que tenen activat el servei de teleassistència a Lleida || Aquest sistema va ser implantat el 2005 i des d'aleshores l'han utilitzat 1.275 usuàries a Ponent

Concentració contra la violència masclista el 25 de novembre de l’any passat a Lleida.

Concentració contra la violència masclista el 25 de novembre de l’any passat a Lleida.MAGDALENA ALTISENT

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

El nombre de dones víctimes de violència masclista que tenen activat un servei de teleassistència, amb el qual poden demanar ajuda en qualsevol moment i lloc, no ha deixat d’augmentar en els últims anys i fins al mes de setembre d’aquest any hi havia a la província de Lleida 171 dones entre les usuàries actives, una xifra que ja supera tot l’any passat, que va ser de 142. Segons el ministeri d’Igualtat, un total de 171 dones víctimes de maltractament tenien activat el Servei Telefònic d’Atenció i Protecció per a víctimes de la violència de gènere (Atenpro). Es tracta d’un dispositiu de telefonia mòbil i telecomunicació que permet que les usuàries puguin entrar en contacte en qualsevol moment amb un centre atès per personal específicament preparat per donar una resposta adequada a la seua situació.

Ofereix una atenció immediata les 24 hores del dia i els 365 dies de l’any. Des que va ser creat l’any 2005, un total de 1.275 dones de la província de Lleida han sol·licitat aquest servei d’emergència. Està gestionat per la Federació Espanyola de Municipis i Províncies i l’atenció necessària l’ofereix Creu Roja.

De fet, el Govern central va aprovar dimarts un reial decret pel qual es modernitzarà i actualitzarà amb 32,6 milions d’euros el servei Atenpro. La ministra d’Igualtat, Irene Montero, va assenyalar que els telèfons que es faciliten a les víctimes s’han quedat “vells”, “tenen poca bateria”, “són molt grans” i “tenen poca cobertura”. Una actualització que culminarà el 2023.D’altra banda, des de començament d’any el jutjats lleidatans han aprovat ordres de protecció per a un total de 112 lleidatanes víctimes de violència masclista, amb xifres fins al mes de juny, mentre que es van denegar unes altres cinquanta peticions.

Més de tres denúncies al dia per violència masclista el 2021

Les denúncies per violència masclista han tornat a repuntar a les comarques lleidatanes i fins al tercer trimestre de l’any passat es van registrar una mitjana de més tres casos coneguts al dia. Segons les dades dels Mossos d’Esquadra i tal com va publicar SEGRE, les denúncies s’han disparat un 15% entre els mesos de gener i setembre fins arribar a un total de 896, fins i tot superant els casos coneguts el 2019, que van ser 830. Així, fins al tercer trimestre de l’any han estat ateses 979 lleidatanes víctimes de violència masclista, la qual cosa indica que més d’una ha presentat diverses denúncies al llarg de l’any.

Telèfon d'atenció contra la violència masclista: 900 900 120

En aquest període, s’han comptabilitzat 750 casos de dones que han patit algun tipus de maltractament per part de les parelles o exparelles, fets pels quals s’han practicat 289 detencions, entre les quals la d’un menor d’edat. Quant a la violència familiar, els Mossos han registrat 146 denúncies de lleidatanes que havien patit maltractament per part d’algun familiar home, la qual cosa indica un augment del 8% respecte al tercer trimestre de l’any passat. En els dos últims anys, la xifra de dones víctimes de violència familiar ha augmentat un 15%. Per aquests casos es va arrestar 37 persones, inclòs un menor d’edat.

Quatre de cada deu víctimes de violència masclista conviuen amb fills

El telèfon d’atenció a víctimes de violència masclista ha rebut des de començament d’any un total de 340 trucades des de les comarques lleidatanes. Segons les dades de l’Institut Català de les Dones, quatre de cada deu de les dones que van sol·licitar algun tipus d’acompanyament convivien amb fills menors d’edat.

Així mateix, es van detectar 23 casos en els quals els nens també patien el maltractament del qual eren víctimes les seues mares. Fins al mes de setembre, els serveis i oficines d’informació d’atenció a dones van contactar amb 811 lleidatanes que asseguraven ser víctimes de violència masclista. Una trentena eren menors d’edat i 38 més tenien més de 65 anys.

tracking