SEGRE

Què opinen els pediatres després de l'aval de l'EMA a la vacuna contra la covid?

Imatge d'arxiu d'una sanitària preparant una dosi d'una vacuna contra la covid-19.

Imatge d'arxiu d'una sanitària preparant una dosi d'una vacuna contra la covid-19.EFE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El Comitè de Vacunes de l’Associació Espanyola de Pediatria (CAV-AEP) ha recomanat aquest dijous la vacunació contra la covid dels infants de 5 a 11 anys, ja autoritzada per l’Agència Europea del Medicament (EMA), per no "privar" la població infantil dels beneficis d’això. El CAV-AEP ha fet aquesta recomanació una vegada el Comitè de Medicaments d’Ús Humà de l’Agència Europea ha ampliat la llicència europea de les farmacèutiques Pfizer i BioNTech per a l’ús de la seua vacuna en aquesta franja d’edat després de constatar que el benefici supera el risc.

Els pediatres opinen que cal vacunar-los partint de la seua protecció individual davant aquesta malaltia que, encara que en general la cursen de manera lleu i la letalitat és "extraordinàriament baixa", en ocasions pot complicar-se, sense oblidar que ara mateix aquesta franja presenta la incidència de transmissió més alta.

A Espanya s’han produït almenys 6.000 hospitalitzacions, 300 ingressos a UCI i 37 morts per COVID-19, la meitat d’ells en menors de 10 anys, la qual cosa justifica "la vacunació de tots els nens, sempre que existeixin vacunes amb immunogenicitat, efectivitat i seguretat apropiades". També creuen que se’ls ha de vacunar per aconseguir i mantenir espais educatius segurs, que permetin la normalització de l’escolarització i les relacions interpersonals dels nens, amb el consegüent benestar psicoemocional. I perquè contribueix a aconseguir la immunitat de grup, facilita la disminució de la circulació del SARS-COV-2 i l’aparició de noves variants.

"No s’ha de privar la població infantil del benefici que aporta la vacunació, del qual ja gaudeixen els majors de 12 anys, encara que els objectius en termes de salut siguin diferents" rematen.

La de Pfizer ha rebut avui l’aval de l’EMA i la de Moderna està pendent encara que ja ha estat autoritzada als Estats Units; en ambdós casos la dosi conté només un terç de la que es dona als majors de 12 anys i s’ha substituït el fosfat per la trometamima com a búfer. Amb una eficàcia del 90,7 %, la vacuna pediàtrica "és segura, els efectes secundaris de la qual han estat lleus i s’han limitat a dolor i inflor al lloc de la injecció, cansament i febre poc elevada".

Han aparegut alguns casos de miocarditis, un efecte secundari no detectat en els assajos clínics, amb una freqüència d’1-5 casos per cada 100 000, apareix, sobretot, entre els 2 i 4 dies després de la segona dosi i passa amb més freqüència en homes de 16-29 anys d’edat.

Però, fins i tot considerant aquesta complicació, "el balanç benefici/risc és netament favorable a aquestes vacunes en els adolescents, ja que la miocarditis és més freqüent després de la infecció que després de la vacunació", conclouen.

tracking