SEGRE

Un cementiri de la Palma, sepultat per una nova colada del volcà

La lava del volcà de La Palma sepulta el cementiri de Las Manchas.

La lava del volcà de La Palma sepulta el cementiri de Las Manchas.Cabildo de la Palma

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Una nova colada de lava procedent d’alguns dels punts d’emissió més orientals del volcà de La Palma ha discorregut aquest matí cap al sud-oest, paral·lel a la colada 10, ocupant nou territori i destruint tot el que ha trobat al seu pas, com el cementiri de Las Manchas, que ha quedat sepultat. El director tècnic del Pevolca, Miguel Ángel Morcuende, va informar en roda de premsa que aquesta nova colada ha discorregut amb força velocitat les primeres hores, però el material destruït que està arrossegant l’està dotant de més viscositat i està alentint la seua marxa, avançant uns 25 metres per hora.

Miguel Ángel Morcuende ha admès que la situació és "preocupant", ja que aquesta nova colada, que pràcticament avança unida a la 10, està discorrent en una zona de "molta concentració urbana", en la qual hi ha habitatges i edificacions vinculades a terres de conreu, i en aquests moments està entrant en una zona de fort pendent.

Quant a l’evolució de la resta de colades, la directora nacional de Vigilància Volcànica del Instituto Geográfico Nacional (IGN) i portaveu del Comitè Científic, Carmen López, va apuntar que s’ha produït un augment de la taxa d’emissió, amb ramificacions de canals làvics i desbordaments que afecten a la mateixa zona d’ahir, entre les bugades 4 i 7, i envoltant la zona nord-est de la muntanya de Todoque (zona 5).

Així mateix, Carmen López va afegir que aquest matí, cap a les 09.00 hores, s’ha observat un episodi de sobtat increment en l’emissió de lava en el punt d’emissió efusiu principal sobre el con volcànic. La portaveu va explicar que aquests fenòmens entren dins de "l’esperable" i s’assembla a altres que ja han passat en el centre efusiu situat en la part nord-oest del con principal, que ha registrat tres vessaments successius.

A causa d’aquests nous fluxos làvics, la superfície afectada fins el moment assoleix ja un total d’1.100,44 hectàrees, 11,6 més que ahir. Així mateix, la superfície del delta làvic del sud es manté en 43,46 ha i la del delta làvic del nord, en 5,05 hi ha. L’amplada màxima entre colades exteriors ha augmentat 50 metres i se situa a 3.350 metres.

Segons dades del Cadastre, un total de 1.484 edificacions han estat destruïdes per la lava, de les quals 1.195 són d’ús residencial, 160 d’ús agrari, 67 d’ús industrial, 34 de lleure i hostaleria, 13 d’ús públic i 15 d’altres usos. La superfície de cultius afectada es xifra en 340,59 hectàrees, 5,08 més.

tracking