SEGRE

Què és el soroll blanc? Ajuda a dormir?

El soroll blanc ajuda a tapar o emmascarar els altres

Noia descansant

Què és el mètode bifàsic?Pixabay

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Es coneix com a soroll blanc a un tipus de so que reuneix totes les freqüències que l’oïda humana és capaç de captar, i totes elles amb la mateixa amplitud i potència. El soroll blanc també seria, d’alguna manera, la suma de tots els sorolls.

Com sona el soroll blanc? Doncs com la estàtica de la ràdio o la televisió quan no sintonitzen cap senyal. O com un aparell d’aire condicionat encès. O com el brunzit homogeni i constant que sentim en viatjar amb avió.

El cas és que des de fa temps existeix la creença que el soroll blanc pot ajudar a dormir millor, de la mateixa manera que s’afirma que és beneficiós per tranquil·litzar nadons. Per això, hi ha moltes aplicacions per a telèfons i tauletes que reprodueixen aquesta classe de so, i també molts vídeos amb el mateix efecte a YouTube i altres plataformes. També es venen aparells específics per generar soroll blanc. Però quant hi ha de cert en tot això?

El 2005, investigadors dels Estats Units van analitzar l’efecte del soroll blanc en la qualitat del son de pacients ingressats en la Unitat de Cures Intensives (UCI) d’un hospital. El treball va arribar a la conclusió que el soroll blanc reduïa la quantitat de vegades en què el son dels pacients resultava interromput, doncs va comprovar que la principal causa d’aquests despertars no era el volum sinó les variacions brusques del so: el canvi sobtat de suau a fort. El que fa el soroll blanc, explicaven les conclusions de l’estudi, és "reduir la diferència entre el soroll de base i el soroll màxim". En conseqüència, augmenta els llindars de tolerància davant dels sorolls ocasionals que es produeixen amb freqüència en una sala d’UCI.

Un altre estudi recent, publicat el juliol d’aquest any, es va centrar en deu persones que viuen a la ciutat de Nova York i tenien dificultats per dormir a causa del sorollós entorn. Aquesta contaminació acústica és una característica de gairebé totes les grans ciutats: el soroll és el segon factor d’estrès ambiental més nociu a Europa.

En aquest cas, els investigadors van avaluar la qualitat subjectiva del son i també la seua qualitat objectiva per mitjà d’un actígraf, un dispositiu que sembla un rellotge de polsera i permet analitzar la durada i els patrons del son. Ambdós paràmetres van mostrar "millores significatives" en dormir amb soroll blanc. Per això, els autors del treball apunten que "l'aplicació de soroll blanc pot ser una eina eficaç per ajudar a millorar el son" en entorns de contaminació acústica com el de les grans àrees metropolitanes.

Més enllà que tots aquests estudis assenyalen els beneficis del soroll blanc per dormir, també hi ha especialistes que adverteixen sobre possibles efectes contraproduents d’acompanyar el son per aquest so. Destaquen, d’una banda, que no hi ha una regla general que funcioni per a tothom: els paràmetres ambientals més adequats per dormir –tant els sons com la il·luminació i la temperatura– varien en funció de cada persona.

D’altra banda, dormir sempre d’aquesta forma podria generar una espècie de reflex condicionat, alguna cosa així com una "addicció" al soroll blanc. Això podria fer que a aquesta persona, en el futur, li costi molt dormir sense el soroll blanc, la qual cosa pot ser un problema si ha de dormir en qualsevol altra situació. En qualsevol cas, el ple silenci continua semblant l’entorn més adequat per aconseguir un son de qualitat.

tracking