SEGRE

ARQUEOLOGIA TROBALLES

El Molí d'Espígol, capital ilergeta

Les últimes excavacions deixen al descobert una entrada monumental i un sistema defensiu complet || El jaciment s'obrirà de forma més periòdica per donar-lo a conèixer al públic

El responsable del projecte d’excavacions del Molí d’Espígol, Jordi Principal, va explicar ahir les últimes troballes al jaciment.

El responsable del projecte d’excavacions del Molí d’Espígol, Jordi Principal, va explicar ahir les últimes troballes al jaciment.LAIA PEDRÓS

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Les últimes excavacions al jaciment ibèric del Molí d’Espígol de Tornabous han posat al descobert una entrada monumental i un sistema defensiu molt complet a la part oriental d’aquest enclavament. Jordi Principal, conservador del Museu d’Arqueologia de Catalunya, va explicar ahdir que “amb les dades de què disposem actualment, tot apunta que el Molí d’Espígol és la ciutat ibèrica del període dels ilergets més extensa que existeixi a Lleida i que va tenir una centralitat política molt important per a aquest poble, per la qual cosa les evidències indiquen que podria ser-ne la capital”. Sobre les troballes, Principal va assenyalar que “no es van fer d’una tacada, sinó que és l’acumulació d’un procés de diferents fases que anirien des de principis del segle IV aC, amb la primera entrada bastant senzilla, fins al segle III aC, amb la porta que sembla mostrar més monumentalitat”.

Aquesta monumentalitat ve donada per l’existència d’un gran bastió massís amb diferents tipus de defenses que ha aparegut al costat d’un carrer enllosat. Per la seua part, Albert Turull, director dels serveis territorials de Cultura a Lleida, va afirmar que “des del punt de vista territorial és cada vegada més evident que el Molí d’Espígol és un jaciment importantíssim”, per la qual cosa va avançar que “esperem que entre el 2022 i el 2023 faci un salt qualitatiu per acabar de posar en relleu i visibilitzar la transcendència d’aquest jaciment de primer ordre, perquè és la gran ciutat dels ilergets”. En aquest sentit, Turull va dir que seguiran les intervencions arqueològiques anuals i s’obrirà el jaciment de forma més periòdica per donar-lo a conèixer al públic.

“És una bona oportunitat per rellançar la zona”

? L’alcalde del municipi de Tornabous, David Vilaró, es va mostrar “molt content” que s’hagi tornat a fer una excavació i amb les troballes que s’han confirmat perquè, “a més dels nous descobriments, des del punt de vista del municipi és una bona oportunitat per rellançar la zona culturalment i també turísticament”.

El responsable del projecte d’excavacions del Molí d’Espígol, Jordi Principal, va explicar ahir les últimes troballes al jaciment.

El responsable del projecte d’excavacions del Molí d’Espígol, Jordi Principal, va explicar ahir les últimes troballes al jaciment.LAIA PEDRÓS

tracking