SEGRE

Aquestes són les pitjors contrasenyes que s'han utilitzat el 2021

Aquestes són les pitjors contrasenyes que s'han utilitzat el 2021

Aquestes són les pitjors contrasenyes que s'han utilitzat el 2021

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

L’empresa responsable de la suite de seguretat a Internet SafetyDetectives ha recollit més 18,4 milions de contrasenyes en fòrums que estan disponibles en la dark web per analitzar quines són les més filtrades. D’aquestes últimes, gairebé 460.000 procedien de residents a l'Estat espanyol, fet que posa en evidència que encara tenim problemes per crear contrasenyes segures.

Segons aquest estudi de les contrasenyes trobades al web fosc procedents d’Espanya, s'ha de canviar qualsevol contrasenya que tingui númeeros iguals (com '111111), números seguits ('123456789), noms d’equips de futbol ('realmadrid'), combinacions de tecles situades seguides a l’ordinador, etc. Utilizar una clau amb una seguretat feble com aquestes pot portar problemes.

Aquests són els principals errors que cometem en generar una contrasenya:

  • Utilitzar una paraula que tingui algun significat per a l’usuari: Dates de naixement, aniversaris, els noms dels fills o de la mateixa persona, número de DNI, ciutat de residència... Sens dubte són molt més fàcils de recordar, però sol ser informació fàcil de trobar a Internet i són entre les primeres opcions que provaran els delinqüents.
  • Utilitzar una clau curta perquè sigui fàcil de recordar: També són molt més fàcils de piratejar que les llargues. Protegir el mòbil amb un codi com '0000' o '1111' és un error perquè són les primeres combinacions que provaran els delinqüents.
  • Utilitzar expressions o paraules habituals: Noms d’equips de futbol ('realmadrid' és entre les més vulnerables), de ciutats ('barcelona'), expressions malsonants ('merda'), noms propis ('alejandro'), expressions d’afecte ('tequiero'), són entre les més problemàtiques.
  • Fer servir només lletres o només números: Les contrasenyes que combinen lletres, números i algun caràcter especial no alfanumèric (percentatge, guió baix...) són molt més segures. Algú que vulgui esbrinar una contrasenya tardarà moltíssim més temps a desxifrar-ne una que sigui, per exemple, 'edr%209!Af' que una altra com 'CamisetA' o 'contrasenya' que, per cert, és la segona contrasenya més utilitzada del món.
  • No canviar les contrasenyes mai: Si un dels llocs en què ens hem registrat és atacat de manera que les claus queden al descobert i no la canviem, la informació continuarà sent accessible per als delinqüents. Per saber si s’han filtrat les contrasenyes es pot consultar el portal Have I Been Pwned. Quan una plataforma o pàgina anunciï que ha patit un atac és el moment de canviar la contrasenya i també és recomanable realitzar-lo amb certa periodicitat (no amb massa freqüència) i, en fer-ho, que el canvi sigui complet i no consisteixi a modificar simplement un o dos caràcters o números|nombres.
  • Utilitzar la disposició de les tecles per crear una combinació fàcil de recordar: És un dels errors més importants detectats en la investigació de SafetyDetectives: utilitzar un ordre ascendent de números, les tecles del teclat d’esquerra a dreta, a la inversa o en diagonal: 'zaq12wsx', per exemple, és al lloc divuit de les contrasenyes més utilitzades al món i '123123' és en el desè. Això vol dir que és mala idea utilitzar en un teclat d’ordinador '123qweasd' o en un teclat numèric com el del caixer del banc claus tals com '1379' o '2580'.
  • Utilitzar la mateixa contrasenya a tot arreu: És una pràctica molt habitual, i un dels errors més perillosos. Si utilitzem la mateixa combinació en diversos accessos, en cas que algú entre a la informació d’un compte, tindrà les claus per entrar en tots els comptes d’aquesta persona.
  • Apuntar-les en paper i deixar-les a la vista: De res no serveix haver-se creat una clau com '34ga!Ju?34rF' si després, per recordar-la, s’escriu en una nota que es deixa enganxada|pegada a la pantalla o en un quadern al costat de|juntament amb l’ordinador, a la vista de qualsevol. 
  • Guardar les contrasenyes en un arxiu|arxivament al mateix ordinador: Si la contrasenya és llarga i complexa però després es guarda en un document de text dins del PC, està exposada. Si no és possible emmagatzemar aquesta informació en un altre lloc, el recomanable és utilitzar un gestor de contrasenyes per recordar aquestes desenes de contrasenyes. Hi ha versions de pagament i gratuïtes, però sempre cal recórrer a un que provingui d’una font oficial i amb garanties i del qual existeixin nombroses opinions positives, ja que també hi ha gestors de contrasenyes que busquen robar les claus en lloc de protegir-les.
  • Permetre que la contrasenya es guardi al navegador:  Aquesta pràctica tan habitual enclou el perill obvi: si una altra persona utilitza aquest mateix ordinador tindrà accés a les contrasenyes i sabrà a què pàgina o servei està associada, de manera que podrà operar.

Les 20 contrasenyes més utilitzades:

1. 123456

2. 123456789

3. 12345

4. 12345678

5. 111111

6. 1234567890

7. 000000

8. 1234567

9. barcelona

10. 123456a

11. 666666

12. 654321

13. 159159

14. 123123

15. realmadrid

16. 555555 1

7. merda

18. alejandro

19. tequiero

20. a123456

tracking