SEGRE

Veritat o mite: La llet provoca més mucositat durant un refredat?

Veritat o mite: La llet provoca més mucositat durant un refredat?

Veritat o mite: La llet provoca més mucositat durant un refredat?

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Hem sentit alguna vegada que prendre llet quan una persona està refredada fa augmentar la quantitat de mucositat. Però... És veritat que la ingesta de llet augmenta la mucositat o és un mite que s’arrossega des de fa temps?

La majoria de l’evidència científica assenyala que estem davant d’un mite: no hi ha relació entre la ingesta de llet de vaca i l’augment de la mucositat.

El 1990, un estudi publicat a la revista American Review of Respiratory Disease va realitzar la prova per comprovar aquesta relació. A un grup de voluntaris se’ls va administrar el virus del refredat comú i se’ls va instar a prendre llet de vaca. Aquesta investigació va mostrar que el seu consum no augmenta els símptomes de la secreció nasal, encara que sí que van apreciar que l’augment significatiu de la ingesta de llet de vaca reduïa la tos de les persones.

Altres estudis, com un de publicat en Journal of the American College of Nutrition que revisa les investigacions fetes sobre aquesta relació, assenyala que les persones que creuen que la llet augmenta la seua mucositat quan estan refredats solen autoreportar una sensació de mucositat més gran|important. Però els resultats dels estudis mostren que veritablement el nivell de mucositat tant en el consum de llet de vaca com en llet sense lactosa és el mateix. La sensació que tenen pot estar relacionada amb la barreja|mescla de la textura i l’emulsió de la llet juntament amb la saliva que pot generar la sensació de més mucositat.

Tanmateix, el 2018 es va publicar a la revista Laryngoscope el primer estudi que contradiu l’anterior. A un grup de persones amb rinitis (inflamació que produeix gran congestió i embús|tapada nasal i esternuts) se’ls va proporcionar una dieta amb lactis (llet de vaca) i una altra sense lactosa, i es va provar que la dieta sense lactosa va reduir significativament la secreció nasal en 4 dies. Al contrari, amb la dieta amb lactosa els mocs van augmentar des del primer dia i des del quart dia al setè va tenir un gran increment de la secreció nasal.

En tractar-se del primer estudi que afirma que la ingesta de llet de vaca augmenta els mocs, es necessiten nous assajos clínics que provin aquesta relació.

Per aquests motius, la majoria dels estudis assenyalen que no s’ha de retirar els lactis de la dieta tant de nens com d’adults quan hi ha un refredat. Si cal tenir en compte la seua retirada si la persona presenta alguna al·lèrgia o alguna intolerància a la lactosa.

tracking