SEGRE

Cap cotxe elèctric assoleix la seua autonomia homologada en condicions quotidianes

Segons les proves realitzades pel portal de motor Coches.net

Imatge del punt de càrrega de vehicles elèctrics de Jaume II, a Lleida ciutat.

Imatge del punt de càrrega de vehicles elèctrics de Jaume II, a Lleida ciutat.AMADO FORROLLA

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Cap model elèctric assoleix la seua autonomia homologada segons el cicle WLTP, ja que la majoria aconsegueixen només entre un 80% i un 90% de la seua autonomia en condicions quotidianes, segons les proves realitzades per Coches.net. El portal de motor, amb la col·laboració del jurat internacional Autobest i de Circutor, empresa de fabricació de punts de recàrrega per a vehicles elèctrics, va organitzar a la província de Barcelona la primera edició del 'EcoBest Challenge Electrified by VinFast' una prova d’autonomia real per a vehicles elèctrics.

En aquestes proves, es van conduir 15 cotxes elèctrics, tots amb un mínim de 200 quilòmetres d’autonomia homologada i un preu de fins 35.000 euros abans d’impostos. Es va realitzar un recorregut de 60 quilòmetres que combinava autopista (50%), carreteres convencionals (20%) i entorn urbà a la ciutat de Terrassa (30%). Quan els cotxes van assolir una autonomia anunciada en les seues instrumentacions inferior a 60 quilòmetres, iniciaven un nou recorregut de 22 quilòmetres de característiques similars.

El Dacia Spring i el Kia e-Niro van aconseguir el resultat més proper a la seua autonomia homologada WLTP amb més del 95%. El Hyundai Kona, el Mazda MX-30 i l’Opel Corsa-i van aconseguir un percentatge per sobre del 90%, la qual cosa es considera un bon resultat.

La resta dels models van quedar per sota del 90% de l’homologació WLTP i cinc d’ells ni tan sols van assolir el 80%. Els pitjors resultats els van aconseguir l'Honda-e (78,45%) i el Citroën ë-C4 (74,50%). Aquest últim va aconseguir una autonomia real superior a la dels seus germans, el Opel Mokka-e i el Peugeot e-2008, però queda penalitzat pel seu "optimista" homologació WLTP de 352 quilòmetres (+30 sobre l’Opel i el Peugeot).

Els dos cotxes coreans, el Kia e-Niro y Hyundai Kona, van ser els models que en van assolir una autonomia real superior als 400 quilòmetres, 433,35 quilòmetres i 446,64 quilòmetres, respectivament.

Així mateix, el Dacia Spring va aconseguir el millor resultat en consum, amb 12,1 quilowatts/hora (kWh), sent el cotxe menys potent i el més lleuger de la prova, seguit pel Fiat 500e (14 kWh) i el Hyundai Kona (14,3 kWh). El consum del Kona i l’e-Niro s’ha de considerar com a molt bo tenint en compte l’elevada capacitat dels seus bateries, de 64 kWh nets.

Tots els cotxes provats, excepte el Volkswagen ID.3, van necessitar més d’un 10% d’energia elèctrica afegida des de la xarxa per completar la recàrrega de les seues bateries. El Dacia Spring, l’Opel Mokka-i, el Renault ZOE i l'Honda van necessitar més d’un 20% d’energia extra per recarregar les seues bateries.

Des de Coches.net expliquen que les condicions mediambientals, l’estil de conducció, la càrrega del vehicle (nombre de persones a bord i equipatge), l’ús d’equipaments com la climatització i les condicions del trànsit són factors que influeixen de manera decisiva en l’autonomia real d’un vehicle elèctric. "Ens va sorprendre que alguns dels cotxes s’atansessin tant a les seues autonomies WLTP. L’autonomia real obtinguda en aquesta prova demostra que els cotxes elèctrics ja són una alternativa real, sobretot en l’entorn urbà, als models amb motor de combustió," va explicar el periodista de Coches.net i membre espanyol del jurat d’Autobest, Joan Dalmau.

tracking