SEGRE

Experts defensen la vigència del diari en paper per a la premsa local

Un lector de SEGRE en una terrassa.

Un lector de SEGRE en una terrassaMaite Monné

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Diversos experts en comunicació procedents de diferents àmbits coincideixen que els diaris en paper sobreviuran, malgrat la tendència general cap al suport digital, sobretot en l’àmbit de la premsa regional i local, gràcies que poden oferir una experiència de lectura diferent. El responsable de "màrqueting" d’una important marca internacional d’automòbils d’alta gamma reconeixia, a preguntes d’EFE, que malgrat els avantatges del suport digital en termes de segmentació de la inversió publicitària, l’experiència de la lectura del diari en paper permet una relació de la marca amb el seu públic objectiu diferent.

Un alt executiu d’un grup editorial amb presència en diverses comunitats autònomes deia, en el mateix sentit, que de la mateixa manera en què l’avió no va eliminar el vaixell, sinó que va transformar l’experiència de creuar l’Atlàntic en un creuer en una cosa diferent, la lectura del diari en paper seguirà tenint futur, però com un producte diferent. Ambdós han coincidit en la presentació del Mapa de Mitjans 2021 de l’agència Ymedia Wink iProspect, que recull l’estructura i organització del sector amb dades actualitzades i les principals tendències.

Rafael Urbano, CEO d'Ymedia, resumeix aquestes tendències apuntant que "hi ha digitalització, però també hi ha una tornada als bàsics, el valor de la capçalera i del periodisme i l’emoció que generen les notícies que passen en aquest quilòmetre de proximitat que coneixes quan vas més enllà de Madrid o Barcelona".

L’evolució cap a la digitalització intensificada per la pandèmia, fonamental segons l’anàlisi d’Urbano, és compatible d’aquesta manera amb la recuperació del valor de la informació rigorosa: "La responsabilitat que les capçaleres han demostrat acompanyant la societat, diferenciant la falòrnia de la veritat. S’ha tornat a confirmar el valor d’una capçalera que verifica, jerarquitza i dona context. La importància del periodisme, també en l’àmbit local i regional".

EL FUTUR DEL PAPER

María-José Pérez-Serrano, professora d’Empresa Informativa a la Universitat Complutense de Madrid i coautora d’un recent estudi sobre la premsa regional a Espanya, identifica tanmateix un altre corrent, que ve de dècades enrere, i que apunta una caiguda en rendibilitat i difusió de la premsa regional en el seu conjunt. La professora assenyala tanmateix que, precisament el paper, pot representar una oportunitat per als mitjans locals i regionals, sense desmerèixer la importància de trobar un model de negoci digital. "La desaparició del paper de la que tant es parla" ha de ser posada en quarantena, assenyala en aquest sentit.

"Es va anunciar la desaparició de la ràdio quan va arribar la televisió, s’ha dit sobre els diferents formats televisius a mesura que ha anat evolucionant aquest mitjà. I es diu del diari en paper. Però no crec que aquest suport desaparegui. El seu futur arrela en la capacitat d’adaptar el producte a una audiència molt clara".

Encara que l’elevada mitjana d’edat dels lectors de determinada premsa regional o local pot ser un obstacle perquè aquesta audiència acompanyi a aquests diaris en el seu trànsit cap a un model de negoci digital, el suport paper té futur, considera.

"Ningú no dubta de la necessitat d’alfabetitzar en l’àmbit digital a determinats grups de població", aclareix. Però afegeix que "les persones tenen els seus gustos i preferències, i no ha de ser menys apreciat aquell qui no s’atansa a la premsa digital i prefereix el paper. La clau per a la supervivència d’aquest suport serà oferir un tipus de contingut diferenciat i propi d’aquesta premsa local i regional".

"La interpretació i el context propers, les firmes de prestigi però pròximes, aquest és el plus que pot oferir la premsa regional. Aquesta diferenciació del contingut típicament relacionat amb el valor tradicional del periodisme, pot fidelitzar lectors en suport paper", explica.

tracking