SEGRE

La nova Llei de Trànsit: sis punts per portar el mòbil a la mà

La nova Llei de Trànsit comporta sancions més severes.

La nova Llei de Trànsit: sis punts per portar el mòbil a la mà i suprimit el marge de 20 km/h per avançar

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El Congrés ha aprovat la nova Llei de Trànsit amb dos canvis principals: la desaparició del marge de 20 km/h per avançar a les carreteres convencionals i un càstig més sever per “subjectar el mòbil amb la mà” mentre es condueix, que portarà la retirada de sis punts del carnet de conduir. Està previst que la nova norma entri en vigor tres mesos de publicar-se al Butlletí Oficial de l'Estat, el març del 2022.

Aquests són els seus principals canvis:

Telèfon mòbil: La nova llei castiga amb més duresa les distraccions amb el mòbil, una de les causes més comunes de sinistre viari. D’una banda, s’especifiquen clarament les conductes prohibides, entre elles “utilitzar, subjectant-lo amb la mà, o mantenint-lo ajustat entre el casc i el cap de l’usuari", amb referència als motoristes que no hi havia fins ara en la llei. Així mateix, la norma eleva a sis punts de retirada el càstig per “utilitzar, subjectant amb la mà, dispositius de telefonia mòbil mentre es condueix”. La resta d’usos del mòbil (inclòs el que afecta els usuaris de motos) es penalitza amb tres punts.

Marge de 20 km/h per avançar: Aquest marge desapareix gràcies a una esmena presentada pel PSOE en el Senat i malgrat les moltes veus que s’oposaven a la mesura. Avançaments a ciclistes En l’article 35.4 la nova Llei de Trànsit|Tràfic estableix una nova manera de superar a les bicicletes i ciclomotors en un cas concret: quan la calçada “compti amb més d’un carril per sentit [...] serà obligatori el canvi complet de carril”. Però hi ha una altra novetat molt significativa: ara es castigarà amb sis punts de retirada “avançar posant en perill o entorpint ciclistes o sense deixar la separació mínima d’1,5 metres”.

Més càstig per tirar burilles: El nou text de la norma inclou una nova infracció molt greu, castigada amb una multa de 500 euros i amb la retirada de sis punts al carnet: “Donar a la via o els seus voltants objectes que puguin produir incendis o accidents”. També s’afegeix com a infracció greu, “incomplir les normes en matèria d’auxili en vies públiques”.

Cinturó de seguretat i sistemes de retenció: La Llei de Trànsit|Tràfic augmenta el càstig (quatre punts menys al carnet, en lloc de tres) per no utilitzar “el cinturó de seguretat, sistemes de retenció infantil, casc i altres elements de protecció” o “no fer-ho de forma adequada”, matís que no existia fins ara. La multa no canvia: 200 euros.

Alcohol al volant: 0,0: Es prohibeix als menors d’edat “circular per les vies amb una taxa d’alcohol en sang superior a 0 grams per litre o d’alcohol en aire exhalat superior a 0 mil·ligrams per litre”. Res d’alcohol, per tant, per a qui no hagi complert els 18 anys i siguin usuaris de vehicles de mobilitat personal, ciclomotors o cuadriciclos. La llei també obliga els vehicles de categories M2 i M3 (vehicles de passatgers amb més de vuit seients) a partir del 6 de juliol de 2022 a portar alcoholímetres antiarrencada|antiengegada si estan preparats per a això, i als seus conductors a utilitzar-los.

Detector de radars: Tres punts i 200 euros de multa per utilitzar un detector de radars. L’ús d’inhibidors es continuarà castigant com a fins ara: sis punts i 500 euros.

Casc per a patinets: Diversos articles de la normativa tenen en compte la proliferació de vehicles de mobilitat personal, en particular els patinets, la circulació dels quals queda prohibida a les “autopistes i autovies” i “per les voreres”. A més, els conductors estaran obligats “a utilitzar casc de protecció en els termes que reglamentàriament es determini.”

Recuperació de punts: A través de la superació de cursos de conducció segura (sempre que es mantingui algun punt en el permís) es compensarà amb la suma de dos punts, fins un màxim de 15. Es permetrà realitzar un curs cada dos anys. D’altra banda, com a mesura addicional, s’unificarà a dos anys el termini sense haver estat sancionat per recuperar el saldo inicial de 12 punts; ara és de tres anys per als qui hagin comès sancions molt greus.

Trampes en l’examen: L’ús de dispositius d’intercomunicació durant l’examen es castigarà amb 500 euros de multa i amb la impossibilitat de tornar a presentar-se a les proves en un termini de sis mesos.

tracking