SEGRE

El Govern veu suficient el passaport covid per frenar la incidència les pròximes setmanes

Empresaris de la restauració critiquen problemes tècnics derivats de la implantació del certificat i el TSJC tomba dos recursos que volien aturar la mesura

Lectura d'un certificat covid en un establiment de Lleida.

Lectura d'un certificat covid en un establiment de Lleida.Jordi Echevarria

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La consellera de Presidència, Laura Vilagrà, ha considerat aquest divendres que l'aplicació del passaport covid per accedir a locals de restauració, oci nocturn o gimnasos és una mesura suficient per minimitzar la incidència de la pandèmia durant les pròximes setmanes, marcades per trobades socials i familiars. "Ens sembla una bona mesura per posar en alerta tothom, fer que aquest contagi social es minimitzi i que puguem tombar el creixement de forma més ràpida", ha apuntat. La consellera s'ha pronunciat en aquests termes després de la recomanació llançada des de Catalan News per la presidenta del Comitè Científic Assessor del Govern, la doctora Magda Campins, en la línia d'evitar els sopars i aperitius d'empresa de Nadal perquè suposen un "risc important".

"Apostem pel passaport covid per als sectors amb més incidència", ha declarat la consellera, després de fer una apel·lació col·lectiva a la "responsabilitat individual" a l'hora d'aplicar mesures de prevenció i seguretat com l'ús de la mascareta. També ha cridat a "no abaixar la guàrdia" davant d'una "situació difícil", si bé els indicadors hospitalaris de Catalunya se situïn per sota dels d'altres països europeus, segons ha puntualitzat.

Crítiques per part d'empresaris

D'altra banda, la Federació Catalana d'Associacions d'Activitats de Restauració i Musicals (Fecasarm) ha acusat la Generalitat de problemes tècnics derivats de la implantació del certificat covid a la restauració. L'entitat ha criticat la "improvisació" i la "ineficàcia" de les mesures adoptades i ha assegurat que els bars i restaurants encara no compten amb una eina tecnològica preparada per soportar un volum elevat de sol·licituds i lectures. L'associació ha alertat que aquesta mesura està comportant "molts problemes" als propietaris dels establiments i preveu que aquestes dificultats es mantinguin durant aquesta nit i aquest dissabte.

L'entitat ha assenyalat la Generalitat com a "única responsable d'aquest fracàs" i li ha demanat implementar l'aplicació 'Liberty Pass' o qualsevol amb prestacions similars que no es col·lapsi i faciliti la feina a empresaris i usuaris. "El que hem vist les darreres setmanes posa de manifest la incapacitat, la ineficàcia i la inactivitat de la Generalitat durant els mesos que portem de pandèmia a l'hora de desenvolupar i implementar de manera real els avenços científics i tecnològics que fan compatible el desenvolupament de les activitats i la protecció de la salut", ha lamentat el secretari general de l'entitat, Joaquim Boadas. Per altra banda, l'associació ha afirmat que l'aplicació d'aquesta mesura a la restauració provoca "inseguretat jurídica" als empresaris, ja que no especifica quin sistema cal utilitzar per validar el certificat covid i emplaça a adreçar-se a la web del Departament de Salut.

El TSJC manté l'entrada en vigor del certificat covid

Dos resolucions del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) mantenen l’entrada en vigor del certificat Covid per accedir a locals de restauració, gimnasos i geriàtrics després de rebre dos recursos diferents que demanaven de paralitzar-lo. En una interlocutòria del dijous, el tribunal desestima la petició d’un home que va demanar de suspendre l’extensió del passaport Covid a aquestes activitats al·legant que persones que no poden vacunar-se per raons mèdiques, com ell, es veuran obligades a pagar per proves PCR per fer activitats quotidianes.

L’home va demanar al tribunal de suspendre cautelarme el decret del Govern que fa obligatori el passaport Covid en aquests sectors, però els magistrats li contesten que suspendre la resolució implicaria que "ningú estaria subjecte a mesures davant la pandèmia". Els jutges retreuen que amb aquest recurs "es porta a col·lació un problema de gratuïtat en la vacunació que no s’aplica a les proves PCR", ja que l’home va al·legar que hauria de pagar entre 70 i 100 euros per cada prova.

En una altra interlocutòria també de dijous, els mateixos jutges rebutgen una petició de suspendre el certificat Covid al·legant vulneració de drets fonamentals, i citen els demandants, la Fiscalia i la Generalitat a presentar els seus arguments durant les pròximes dos setmanes per valorar el recurs. En aquest cas, una associació va demanar de suspendre el certificat de forma cautelaríssima –sense esperar als arguments de totes les parts en la causa– al·legant que afectava el dret a la igualtat, a la intimitat, a la lliure circulació i al dret de reunió, entre d’altres.

Els jutges consideren que per sospesar la petició "continua sent superior el marc obligat" del dret a la vida i a la salut, i per això titllen de desencert que els demandants només argumentin a partir dels seus interessos particulars i sense esmentar els interessos públics. Descarten que la petició sigui urgent i desestimen les mesures cautelaríssimes que demanava l’associació, però converteixen el cas en un procediment de mesures cautelars, on sí que rebrà els arguments de la Generalitat i la Fiscalia abans de resoldre.

tracking