SEGRE

Què és el cadmi i quants caps de gambes pots llepar aquest Nadal

Les gambes concentren tot el cadmi al cap

Gambes

Què és el cadmi i quants caps de gambes pots llepar aquest NadalPixabay

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

S’atansa el Nadal i l’Agència Espanyola de Seguretat Alimentària i Nutrició (Aesan) adverteix sobre el consum de caps de gambes per la presència de cadmi.

Què és el cadmi? Es tracta d’un metall pesant que no només és present en els crustacis o el seu cap, sinó també en molts altres aliments, des dels ronyons o el fetge a les algues marines, el cacau, les hortalisses i altres peixos com la melva, l’anxova o la sardina, que el contenen, en diferents proporcions. Fins a 2009, la quantitat de cadmi considerada segura per a una persona estava en 7 micrograms per quilo a la setmana, però aquell any es va revisar i va baixar a 2,5 micrograms per quilo a la setmana. El límit en les gambes està en 0,5 micrograms per quilo.

I és que, malgrat que les gambes tenen un contingut màxim de 0,5 micrograms per quilo, un estudi de la mateixa Aesan entre 2009 i 2010, va comprovar que mentre la carn de cranc o gambes estava en el 0,5 micrograms per quilo, aquesta quantitat se superava 30 vegades en el cas del cap del cranc i quatre vegades al cap de la gamba. El perquè que la gamba concentri el cadmi al seu cap és que aquest mol·lusc té "l’hepatopáncreas al cap" i allà acumula tot el cadmi.

El president de la Fundació Espanyola de Nutrició (FEN), Gregorio Varela, ha recomanat no abusar de la carn dels crustacis, localitzada al cap, encara que ha afirmat que, ja que el seu consum a Espanya sol ser "normalment esporàdic i no regular ni freqüent", no existeix risc.

tracking