SEGRE

CERTÀMENS GASTRONOMIA

Belianes i Castelldans presenten l'or líquid d'aquesta temporada amb una gran acollida

A la localitat de les Garrigues van aprofitar per obrir el Museu del Pagès i del Món Rural, després d'un temps tancats

El vicepresident Jordi Latorre va visitar el Museu del Pagès.

El vicepresident Jordi Latorre va visitar el Museu del Pagès.DIPUTACIÓ DE LLEIDA

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Belianes va viure ahir intensament la festa gran de l’hivern, la 24 edició de la Fira de l’Oli. Segons l’alcaldessa Carme Culleré, la bona acollida del certamen es deu al fet que tota la població participa en el muntatge de la fira. La celebració comença al matí al Mirador amb un esmorzar popular a base de rostes amb arengada.

Se submergeix el pa torrat en oli de l’any i se serveix amb una arengada fregida. La part més vistosa té lloc als carrers de l’interior de la població on a més de la vintena de parades de productes de proximitat se’ls van sumar ahir les vuit parades de venda d’oli de la Vall del Corb. Així, el fort vent del matí va obligar a traslladar les parades de la carretera als carrers de l’interior del poble, que estan més protegits del vent.

Al migdia es va batejar la Draga que s’ha impulsat des de la biblioteca i que han materialitzat els més joves de la localitat amb el suport de l’artista de Vallbona Sardi. Durant tot el dia també està obert el museu del molí d’oli, i a l’Escorxador es va portar a terme una mostra d’elaboració d’allioli amb morter que va comptar amb vuit participants. Segons el productor d’oli de Belianes Josep Ramon Morera, la d’aquest any ha estat una collita excel·lent pel que fa a la collita en qualitat tant a la Vall del Corb com a Belianes i les Garrigues.

Tanmateix, ha estat molt migrada quant a quantitat: “Tot just hem recollit la meitat d’olives que en els anys anteriors.” D’altra banda, la Fira de l’Oli Nou de Castelldans va tornar després de l’aturada l’any passat a causa de la pandèmia. En aquesta edició, la Cooperativa de Castelldans va obrir les portes al públic per donar a conèixer l’oli de nova campanya als gairebé vuit-cents visitants que hi van assistir per degustar l’or líquid i l’esmorzar popular, i visitar les instal·lacions de la Cooperativa per conèixer el procés de fabricació de l’oli d’oliva verge extra. Des de la Cooperativa es van mostrar molt animats amb les vendes d’oli durant la fira, que haurien arribat a nivells del 2019.

El vicepresident de la diputació de Lleida Jordi Latorre va visitar les parades amb el president del consell de les Garrigues, Jaume Setó, i va felicitar l’organització per “recuperar el millor aparador per a l’oli de Castelldans”.

El Museu del Pagès i el Món Rural reobre portes

L’ajuntament de Castelldans va tornar a obrir ahir el Museu del Pagès després de més de dos anys tancat. L’any passat la cooperativa de Castelldans va arribar a un acord amb el consistori per a la cessió durant trenta anys de l’espai museístic.

Ara, i després d’un temps recondicionant l’espai per poder reactivar-lo com a atractiu turístic, el Museu del Pagès i el Món Rural va tornar a rebre visitants coincidint amb la celebració de la Fira de l’Oli Nou de Castelldans i va rebre la visita del vicepresident de la diputació de Lleida Jordi Latorre.El Museu del Pagès il·lustra tot el procés artesanal de l’elaboració de l’oli, una de les principals activitats agrícoles del municipi. No obstant, amb la reestructuració de les instal·lacions, l’ajuntament ha inclòs el museu en el seu projecte per a la promoció turística del municipi, que inclou diverses rutes turístiques per posar en relleu el seu patrimoni cultural, natural i agrícola, inclòs el de la reserva d’aus estepàries de Mas de Melons.

El vicepresident Jordi Latorre va visitar el Museu del Pagès.

El vicepresident Jordi Latorre va visitar el Museu del Pagès.DIPUTACIÓ DE LLEIDA

El vicepresident Jordi Latorre va visitar el Museu del Pagès.

El vicepresident Jordi Latorre va visitar el Museu del Pagès.DIPUTACIÓ DE LLEIDA

tracking