SEGRE
El temporal deixa fins a 50 centímetres de neu al Pirineu

El temporal deixa fins a 50 centímetres de neu al PirineuACN

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Hi ha estudis que indiquen que un terç dels conductors espanyols no sap conduir davant de situacions climatològiques adverses. Una d’elles és la neu. La primera recomanació quan una capa blanca cobreix la calçada és no utilitzar el cotxe. Com que no sempre és possible convé saber com conduir amb neu amb seguretat.

No has de confiar-te si hi ha sal a la carretera per on circules. Pot haver fet desopinió gel i neu, però també fan la calçada més relliscosa, en conjunció amb el fang i aigua.

El principal és augmentar la distància de seguretat respecte a altres cotxes. Una bona regla en conduir amb neu pot ser deixar 1 m de distància per cada km/h de velocitat. També cal conduir suaument, circulant a marxes llargues, sense superar els 40 km/h, portant suaument volant, fre i accelerador.

Cal que frenar a petits tocs per controlar la direcció, de manera que no se’n vagi el cotxe. El millor és conduir amb molta previsió, adequant la velocitat molt abans que sigui necessari. Si patines, aixeca el peu de l’accelerador i controla el cotxe només amb el volant fins col·locar-lo on tornis a tenir tracció. Accelerar augmentarà el descontrol del cotxe... així com frenar, la qual cosa desequilibraria més la posterior.

Agafa els revolts de manera que el pneumàtic no perdi el contacte. Així que a velocitat constant i sabent que puguis necessitar accelerar en algun moment.

En les baixades, si veus que no pots frenar, porta el cotxe cap a una zona amb més gruix|grossor de neu acumulada i gira la direcció per complet a un costat, frenant a fons. Serà la neu qui et detingui. Òbviament aquest és un punt a utilitzar només en dificultats.

Pujades: Augmenta una mica la velocitat i apuja-la en una marxa que et permeti completar la pujada sense canviar... i en la qual puguis portar l’accelerador com a meitat de recorregut.

En arribar al destinació|destí, no deixis el fre de tirat al màxim: Si baixen molt les temepraturas pot congelar-se i costarà molt treure'l. Millor en ocasions deixar una marxa engranada.

Els eixugaparabrises són els primers en quedar-se congelats. L’ideal és deixar-los desplegats i, millor encara, col·locar un cartró o una manta entre ells i la lluna. Així mates dos ocells d’un tret: no es congelen i l’endemà no s’ha de rascar el vidre.

tracking