SEGRE

MEDI AMBIENT

La mala eliminació de les mascaretes pot crear un desastre mediambiental

La mala eliminació de les mascaretes pot crear un desastre mediambiental

La mala eliminació de les mascaretes pot crear un desastre mediambientalEFE/Ángel Medina G.

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

L’ús d’elements de protecció com les mascaretes ha augmentat amb la pandèmia, però s’han donat poques orientacions sobre com reciclar-les de forma segura, per la qual cosa, si no es milloren les pràctiques d’eliminació, "s’acosta un desastre mediambiental".

Així ho va assenyalar el director de Revolution Plastics de la Universitat de Portsmouth (Regne Unit), Steve Fletcher, en comentar un estudi encapçalat per aquest centre que indica que els residus de mascaretes van augmentar un 9.000 % entre març i octubre de 2020.

La investigació que publica Nature Sustainability mostra a més una relació directa entre la legislació nacional i l’aparició de residus que incloïen màscares i altres equips de protecció personal, com guants, relacionats amb la covid-19.

L’equip investigador va instar els governs que estableixin polítiques i legislació per a l’eliminació de les màscares utilitzades quan fan el seu ús obligatori.

L’estudi indica que durant el període analitzat es van recollir més de dos milions de peces d’aquest tipus de residus en onze països, entre ells Espanya, Alemanya, Austràlia, Estats Units i Regne Unit.

Per a la seua investigació, els experts es van basar en els resultats de dos bases de dades de codi font obert: "COVID-19 Government Response Tracker" i una aplicació de recollida d’escombraries anomenada "Litterati".

Utilitzant aquestes bases de dades, van poder traçar un mapa de les respostes polítiques dels països (severitat confinaments, polítiques d’ús de màscares) i obtenir una línia de les proporcions d’utilització d’aquests productes des de setembre de 2019 fins els primers sis mesos de la pandèmia.

Les dades van indicar un augment "exponencial" d’escombraries de mascaretes utilitzades des de març de l’any passat, que va créixer 84 vegades l’octubre de 2020.

"Hi ha una clara necessitat de garantir que l’exigència d’aquests articles vagi acompanyada de campanyes d’educació per limitar el seu alliberament en el medi ambient", va indicar l’investigador principal Keiron Roberts, de la Universitat de Portsmouth.

L’estudi indica que entre març i maig de l’any passat, quan es van donar els confinaments més severs, l’abocament de mascaretes va ser escàs, però es va incrementar.

Entre juny i octubre, quan l’Organització Mundial de la Salut (OMS) va recomanar l’ús de mascaretes per facilitar la interacció social i es van relaxar els confinaments, la proliferació d’aquests articles "va augmentar dràsticament".

Fletcher, per la seua part, va destacar en un comunicat de la universitat que, "malgrat que s’ha dit a milions de persones que utilitzin mascaretes , s’han donat poques orientacions sobre com eliminar-les o reciclar-les de forma segura. Si no es milloren les pràctiques d’eliminació, s’acosta un desastre mediambiental".

La majoria de les mascaretes es fabriquen amb materials plàstics de llarga durada i, en rebutjar-se, poden persistir en el medi ambient durant dècades o centenars d’anys. Això significa que poden tenir una sèrie d’impactes sobre el medi ambient i les persones, va advertir.

L’equip assenyala que la presència descontrolada de màscares en el medi ambient pot actuar, a curt termini, com un vector viral potencial.

A més, els animals grans poden patir complicacions si les mengen o s’enreden en elles i asfixiar organismes més petits i la vida vegetal.

A llarg termini, els articles rebutjats en el medi ambient, si estan fets de plàstic, acabaran convertint-se en microplàstics, amb el potencial d’entrar a la cadena alimentària.

Roberts va indicar que cal evitar que "aquestes escombraries pandèmiques es converteixin en un llegat durador" i va considerar que les noves polítiques haurien de comptar amb un assessorament ben estructurat i, sobretot, amb infraestructures que ajudin a eliminar els residus.

tracking