SEGRE

TABAC NORMATIVA

Sanitat vol prohibir fumar a les terrasses, al cotxe i a les platges

El ministeri de Sanitat planteja una reforma que ampliarà els espais lliures de fum || El pla aposta per una pujada d'impostos i delimitar nous productes com el cigarro electrònic

Fumar a les terrasses de bars i restaurants ja es va prohibir en els primers mesos de pandèmia.

Fumar a les terrasses de bars i restaurants ja es va prohibir en els primers mesos de pandèmia.MAITE MONNÉ

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

El ministeri de Sanitat ultima un ambiciós Pla Integral contra el Tabaquisme que introdueix, entre altres qüestions, la prohibició de fumar en vehicles particulars, l’empaquetament genèric de les marques de tabac i busca equiparar per llei les restriccions als cigarros electrònics. També plantejaria una pujada dels impostos al tabac i la prohibició de fumar en espais exteriors com les terrasses dels bars i restaurants o les platges. Sent l’última reforma la del 2010, el Govern central ha decidit ara aprovar un pla amb cinc metes i 21 objectius que provarà de recuperar en els propers quatre anys el temps perdut.Per aquesta raó, acaba d’enviar el Pla Integral de Prevenció i Control del Tabaquisme 2021-2025 a les societats científiques i mèdiques, i també a les comunitats autònomes, perquè abans del dia 15 hi presentin les seues aportacions.

A les seues 119 pàgines, el ministeri de dirigeix Carolina Darias convida a aconseguir una “generació lliure de tabac” a Espanya. Per això i “abans del 2023”, es proposarà incrementar els espais lliures de fum, “especialment en espais exteriors”, una referència implícita a les terrasses de bars i restaurants i a les proximitats dels edificis públics, segons fonts sanitàries. També vol portar aquesta prohibició als vehicles particulars, i tots els productes derivats del tabac.

Com a línia d’actuació bàsica, des de la direcció general de Salut Pública s’ha incorporat així mateix al pla “equiparar per llei la publicitat, promoció i patrocini de productes relacionats i nous productes a l’existent per a productes del tabac”, així com una millor regulació de la venda i el consum de productes relacionats amb el tabac, ja siguin “amb o sense nicotina”.A més, es vol atallar la cada vegada major publicitat encoberta i les promocions en xarxes socials i plataformes de tots aquests nous productes.Així mateix, Sanitat es planteja via reial decret seguir la línia d’altres països com França o Austràlia i implantar l’empaquetament genèric dels paquets de tabac, de tal manera que es tregui l’atractiu de les marques i ajudi al descens del consum de cigarros. D’altra banda, vol prohibir els additius que donen aroma en tabac i productes relacionats. En la revisió de la fiscalitat, el ministeri planteja gravar els cigarros electrònics amb impostos especials.

Els lleidatans gasten de mitjana 270 euros a l’any

Entre gener i octubre d’aquest any, els estancs han venut 21,2 milions de paquets de tabac a les comarques lleidatanes. Surt de mitjana anual més de 59 paquets per habitant major de 18 anys, amb una despesa de 270 euros per persona. En aquest període de temps, les vendes han tornat a descendir, un 8,7%, la qual cosa implica 9,2 milions d’euros menys fins a un total de 96,4 milions, segons dades d’Hisenda.

tracking