SEGRE

DROGUES

Augmenta el consum problemàtic de cànnabis entre els estudiants però en baixa l'ús

L'alcohol continua sent la droga més consumida i el tabac la segona

Augmenta el consum problemàtic de cànnabis entre els estudiants però descendeix el seu ús

Augmenta el consum problemàtic de cànnabis entre els estudiants però descendeix el seu ús

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

L’enquesta ESTUDES, que es fa a estudiants d’entre 14 i 18 anys de tot Espanya, ha mostrat un augment del consum problemàtic de cànnabis l’últim any, encara que n'ha descendit considerablement l'ús respecte a 2018.

En concret, l’estudi apunta que el 17,8 per cent dels joves que consumeixen aquesta substància en fan un ús problemàtic, la pitjor dada de la sèrie històrica i dos punts més que fa dos anys (15,4% el 2019 i 13,3% el 2016).

L’enquesta també revela que el consum problemàtic de cànnabis és més freqüent entre els nois, amb independència de l’edat i s’associa amb altres conductes de risc: el 68,8 per cent ha consumit 4 drogues o més l’últim any, el 75,2 per cent ha fet 'binge drinking' (afartament d’alcohol) i el 75,6 per cent s’ha emborratxat l’últim mes.

Alhora, no obstant, també augmenta lleugerament el risc percebut del consum habitual de cànnabis: el 88,7 per cent dels estudiants de 14 a 18 anys considera que consumir cànnabis habitualment pot causar molts o bastants problemes, davant el 87,5 per cent el 2019.

Malgrat aquest risc, la droga il·legal que es percep com a més disponible per als estudiants de 14 a 18 anys és el cànnabis: el 61,1 per cent opina que és fàcil o molt fàcil adquirir-lo.

Encara que el cànnabis continua sent la droga il·legal més consumida entre els estudiants, el seu ús ha disminuït considerablement. De fet, dins del marc evolutiu de l’enquesta, aquests resultats suposen una ruptura en la tendència ascendent que venia registrant-se des de 2016.

El 28,6 per cent (33,0 per cent el 2019) dels estudiants de 14 a 18 anys ho ha provat alguna vegada en la seua vida, el 22,2 per cent (27,5 per cent el 2019) l’últim any i el 14,9 per cent (19,3 per cent el 2019) l’últim mes. El consum diari continua sent elevat i se situa en l’1,6 per cent (2,1 per cent en nois i 1,1 per cent en noies).

Descendeix el suport dels estudiants a la legalització del cànnabis

Quant a les mesures que es podrien implementar per pal·liar la problemàtica de les drogues, els estudiants coincideixen que el més efectiu hauria de ser l’educació en l’àmbit escolar (96,3%), el tractament voluntari a consumidors (94,9%) i el control policial i duaner (92,4%).

L’enquesta revela que, des del 2014, les accions relacionades amb la legalització del cànnabis i de totes les drogues en general van tenint, progressivament, una menor consideració com a mesures d’alta importància a l’hora de resoldre el problema de les drogues.

En aquest sentit, la legalització del cànnabis passa de ser una acció molt important per al 40,3 per cent dels alumnes el 2014 al 28,4 per cent el 2021; mentre que la legalització de totes les drogues descendeix del 29,6 al 17,3 per cent en el mateix període.

Els nois sempre han donat més suport a la mesura de legalitzar el cànnabis. Respecte a l’edat, a mesura que incrementen els anys dels estudiants, hi ha un major consens a l’hora de valorar com a molt important la legalització del cànnabis. Tanmateix, a mesura que el consum s’intensifica, creix l’opinió que legalitzar el cànnabis serviria per solucionar el problema les drogues.

Les dades sobre el consum de cànnabis en joves es publiquen en un moment en què diverses formacions com Podem, ERC o Más País han obert el debat perquè es legalitzi i se'n normalitzi l'ús, tant mèdic com recreatiu.

Aquesta proposta ha despertat crítiques des de molts sectors cientificomèdics, i també del delegat del Govern per al Pla Nacional sobre Drogues (DGPND), Joan Ramón Villalbí, qui va reconèixer el 19 d’octubre la seua preocupació per "la detecció d’una certa banalització dels riscos associats al cànnabis".

"Estem bastant preocupats per la detecció d’una certa banalització dels riscos associats al cànnabis, que contribueix segurament a afavorir el seu consum," va lamentar durant la seua intervenció davant de la Comissió Mixta per a l’Estudi dels Problemes de les Addiccions.

L’alcohol continua sent la droga més consumida

A nivell general, les drogues consumides per un percentatge d’estudiants més gran en els últims dotze mesos són, en primer lloc, l’alcohol (70,5 per cent) i en segon lloc el tabac (30,7 per cent). Els segueix el cànnabis (22,2 per cent) i els hipnosedants sense recepta, que arriben al 7,2 per cent.

La resta de drogues té una prevalença més baixa. El 2,1 per cent dels enquestats reconeix que ha consumit cocaïna en els últims 12 mesos. En aquest mateix indicador temporal, l’èxtasi ha estat consumit per l’1,8 per cent; les noves substàncies psicoactives les han consumit l’1,4 per cent; les metamfetamines, l’1,1 per cent; els al·lucinògens, l’1,0 per cent; i les amfetamines, el 0,8 per cent. La resta de les substàncies psicoactives estudiades (més de 20) se situen per sota de l’1 per cent.

El consum de totes les drogues il·legals està més estès entre els nois que entre les noies. Amb les drogues de comerç lícit (alcohol, tabac o hipnosedants) passa el contrari, les consumeixen més les noies.

Quant a la percepció del risc, l’alcohol és la substància que es percep com a menys perillosa. El 75,7 per cent atribueix "molts o força problemes" al consum de 5 o 6 canyes o copes en el cap de setmana. Per la seua part, des de 2008, persisteix la consideració del tabac com més perillós que el cànnabis, encara que la seua percepció de risc ha augmentat lleugerament.

Quant a la disponibilitat percebuda, 9 de cada 10 estudiants de 14 a 17 anys no aprecien cap dificultat per aconseguir alcohol i tabac si volguessin, malgrat que la venda està prohibida en menors.

El consum d’alcohol continua estant en nivells elevats. El 73,9 per cent dels estudiants d’entre 14 i 18 anys l'ha provat alguna vegada (77,9 per cent el 2019). El 70,5 per cent ha begut l’últim any (75,9 per cent el 2019) i el 53,6 per cent ho ha fet l’últim mes (58,5 per cent el 2019). L’edat mitjana d’inici en el consum continua situant-se en els 14 anys. El 1994, era de 13 anys i mig.

Respecte al consum intensiu, el 27,9 per cent dels estudiants admet que ha consumit alcohol en forma d’afartament en els últims 30 dies (32,3 per cent el 2019), xifra que puja al 52,6 per cent entre els bevedors. Les borratxeres també han disminuït lleugerament: el 23,2 per cent dels estudiants diu haver-se emborratxat l’últim mes, davant el 24,3 per cent el 2019. El percentatge de borratxeres és més gran en les noies. A més, el 41,1 per cent dels estudiants afirma haver realitzat botellón l’últim any.

El tabac, la segona

El tabac és la segona droga més consumida després de l’alcohol. El 30,7 per cent (35,0 per cent el 2019) dels alumnes ha fumat tabac l’últim any. El consum diari se situa en el 9,0 per cent (9,8 per cent el 2019). El 1996, el 23,7 per cent dels estudiants de 14 a 18 anys fumava diàriament.

De mitjana, el primer consum de tabac es produeix als 14,1 anys, igual que passava el 2019 i el 2016. L’adquisició de l’hàbit de fumar diàriament, comença als 14,7 anys de mitjana, tot just mig any després d’haver-ho provat per primera vegada.

El 7,2 d’estudiants reconeix haver consumit hipnosedants sense recepta l’últim any (9,4 per cent en noies i 5,1 per cent en noies), assolint les xifres més altes de la sèrie històrica.

La cocaïna mostra un descens en tots els indicadors temporals. El 2,1 per cent dels estudiants de 14 a 18 anys refereix haver consumit cocaïna l’últim any. L’edat mitjana del primer consum és de 15,3 anys i els homes consumeixen en més proporció que les dones, en totes les edats analitzades.

tracking