SEGRE

El Centre de Salut Mental Infantil i Juvenil de Lleida atén uns 15 casos nous al dia, el doble que abans de la pandèmia

Els trastorns alimentaris, les depressions o els pensaments suïcides es detecten cada cop en infants més joves

Pla obert de la jornada celebrada al Caixafòrum de Lleida. Imatge del 10 de desembre de 2021. (Horitzontal)

El Centre de Salut Mental Infantil i Juvenil de Lleida atén uns 15 casos nous al dia, el doble que abans de la pandèmiaACN

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El Centre de Salut Mental Infantil i Juvenil de Lleida (CSMIJ) atén cada dia una quinzena de nens i adolescents en primera visita, que arriben derivats de l'atenció primària i pediatria, el doble o fins i tot el triple que abans de la pandèmia. "És moltíssim", alerta la psiquiatra i cap d'àrea de salut mental infanto-juvenil del CSMIJ i de l'Hospital Sant Joan de Déu Terres de Lleida, Vanesa Pera, que reconeix que hi ha "tant col·lapse" que cal prioritzar els casos moderats i greus. Pera també destaca que els casos són del mateix tipus que els del 2019 però "més greus i complexos" ja que abans de la pandèmia els trastorns alimentaris, depressions o pensaments suïcides començaven amb 12 anys i ara ho detecten en infants de 9 anys.

Pera ho ha explicat aquest divendres al Caixafòrum de Lleida durant la jornada organitzada per la delegació territorial de Lleida del Col·legi Oficial de Psicologia de Catalunya per sensibilitzar sobre l'abús sexual infantil. "El que ha fet esclatar els casos de salut mental ha estat la pandèmia, que ha trencat l'equilibri de les unitats familiars i ha fet aflorar molts problemes. Han augmentat tots, també els abusos sexuals infantils", ha explicat Teresa Valmanya, pediatra a l'Hospital Arnau de Vilanova i coordinadora de l'equip funcional de l'equip d'experts a Lleida. I és que, principalment l'abús sexual i els casos de maltractament ha augmentat "moltíssim", explica Pera, perquè si el maltractador o l'abusador estava a casa durant el confinament, hi havia moltes més hores d'exposició i els infants també s'han posat més nerviosos.

Alerta, a més, que els efectes "no els vam veure de manera immediata quan ens van desconfinar, sinó que ho hem començat a veure fa uns 4 o 5 mesos que és quan les famílies han sortit de casa i han tornat a anar al pediatra". "Amb el teletreball les famílies s'han esperat molt a demanar ajuda", evidencia Pera.

Els professionals demanen més recursos: "cal el doble de personal"

Jaume Celma, president de la delegació territorial de Lleida del Col·legi Oficial de Psicòlegs de Catalunya, ha explicat que l'abús sexual en la infància "sempre ha existit" però que amb la pandèmia "han aflorat casos que no s'han pogut tractar perquè que han estat amagats i surten ara a la llum d'una manera més virulenta".

Reclama més recursos i personal ja que les llistes d'espera per atendre casos de salut mental són "molt llargues" i "hi ha casos greus que requereixen atenció immediata". Pel que fa als problemes de salut mental que afecten els més joves, Celma explica que s'està treballant en la nova especialitat de psicologia infanto-juvenil. Actualment l'única especialitat oficial que hi ha és la psicologia clínica però cal més especialització ja que "el trauma és molt més intens quan una persona es fa adulta i no ha estat tractada. Si el cas es tracta de petit, la cicatriu es fa abans", afegeix.

Celma xifra en 7.000 els psicòlegs que falten a Espanya. A Europa, diu, hi ha 18 psicòlegs per cada 100.000 habitants mentre que a Catalunya n'hi ha entre 6 i 9. "Calen el doble", conclou, i alerta que 1 de cada 5 nens i nenes han patit abús sexual en la seva infància.

tracking