SEGRE

SALUT INFÀNCIA

Quinze casos al dia de nens amb problemes mentals

El CSMIJ de Lleida triplica les atencions durant la pandèmia || Les depressions i els pensaments suïcides, des dels 9 anys

Jornada sobre l’abús sexual infantil, ahir al CaixaForum.

Jornada sobre l’abús sexual infantil, ahir al CaixaForum.JORDI ECHEVARRIA

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

El Centre de Salut Mental Infantil i Juvenil de Lleida (CSMIJ) atén cada dia una quinzena de nens i adolescents derivats de l’atenció primària i pediatria, el doble o fins i tot el triple que abans de la crisi sanitària. En el marc de la jornada organitzada per la delegació territorial del Col·legi Oficial de Psicologia de Catalunya al CaixaForum de Lleida per sensibilitzar sobre l’abús sexual infantil, la psiquiatra i cap de l’àrea de Salut Mental Infantojuvenil del CSMIJ i de l’Hospital Sant Joan de Déu Terres de Lleida, Vanesa Pera, va reconèixer que hi ha “tant de col·lapse” que ha de prioritzar els casos moderats i greus. Pera també va destacar que els casos són de la mateixa tipologia que els del 2019, tot i que “més greus i complexos”, ja que abans de la pandèmia els trastorns alimentaris, depressions o pensaments relacionats amb el suïcidi començaven amb 12 anys, mentre que ara els detecten en petits de 9.

“La pandèmia ha fet esclatar els casos de salut mental, ja que ha trencat l’equilibri de les unitats familiars i ha fet aflorar molts problemes. Han augmentat tots, també els abusos sexuals infantils”, va apuntar Teresa Valmanya, pediatra a l’Arnau de Vilanova i coordinadora de l’equip funcional d’experts a Lleida. I és que sobretot l’abús sexual i els casos de maltractament “han augmentat moltíssim”, va explicar Pera.

En aquesta línia, va alertar que els efectes “no els vam veure de manera immediata després del confinament, sinó que vam començar a veure’ls fa 4 o 5 mesos, quan les famílies han tornat a anar al pediatre”. Per la seua part, Jaume Celma, president del Col·legi Oficial de Psicòlegs a Lleida, va explicar que l’abús sexual en la infància “sempre hi ha estat”, però que amb la pandèmia “han aflorat casos que no s’han pogut tractar perquè estaven amagats i ara han sortit a la llum de forma virulenta”. Reclamen més recursos i personal, perquè les llistes d’espera per atendre casos de salut mental són “molt llargues” i “hi ha casos greus que requereixen atenció immediata”.

tracking