SEGRE

RELIGIÓ ESGLÉSIA

Xavier Novell ja no pot exercir com a bisbe

La diòcesi de Solsona informa que se li han retirat tots els drets eclesiàstics || Arran del seu casament civil amb Sílvia Caballol

Xavier Novell i Sílvia Caballol després de casar-se civilment a Súria el 22 de novembre passat.

Xavier Novell i Sílvia Caballol després de casar-se civilment a Súria el 22 de novembre passat.PLANTA BAIXA/TV3

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

L’administrador apostòlic del bisbat de Solsona, Romà Casanova, va emetre ahir un comunicat en el qual precisa que Xavier Novell manté la seua condició de bisbe emèrit però té prohibit exercir les funcions que es deriven del seu càrrec, entre les quals administrar qualsevol sagrament i qualsevol activitat magisterial, tant en públic com en privat. D’aquesta manera, assenyala que “com és públic i notori, monsenyor Xavier Novell i Gomà, bisbe emèrit de Solsona, ha contret matrimoni civil amb la senyora Sílvia Caballol i Clement, amb data 22 de novembre del 2021 a la població de Súria, de la província de Barcelona. Davant d’aquest fet greu, es pot posar de manifest que el cànon 1394.1 del Codi de Dret Canònic de l’Església Catòlica estipula que el clergue que atempti matrimoni, encara que sigui només civilment, incorre en suspensió latae sententiae”, adverteix.

Per tant, precisa que “des del mateix moment” en què va contreure matrimoni civil es va produir de forma automàtica tal suspensió. “Això és, que li queden prohibits tots els actes de la potestat d’ordre, els actes de la potestat de govern i l’exercici de tots els drets i funcions inherents a l’ofici episcopal (cf. c.

1333.1), sense excloure altres possibles conseqüències que poguessin seguir-se canònicament”, puntualitza.Això significa, segons apunta, que Novell, encara que mantenint la seua condició de bisbe, no pot desenvolupar cap de les funcions que es deriven de tal condició. Entre d’altres, té prohibida l’administració dels sagraments i qualsevol activitat magisterial, tant en públic com en privat

Té prohibida l’administració dels sagraments i qualsevol activitat pública o privada

Novell i Caballol fa mesos que són parella. Com va avançar SEGRE, el bisbe va confirmar a la seua recent esposa el 27 de juny a Biosca, dos mesos abans de presentar la seua renúncia el 23 d’agost per “motius estrictament personals”.

A més, Caballol està embarassada de diversos mesos i fins i tot es comenta que podrien ser pares de bessons. Val a recordar que Caballol, de 38 anys, estava divorciada i és mare de dos fills. Viuen a Manresa i el bisbe emèrit treballa des del novembre a Semen Cardona, una empresa catalana capdavantera en l’elaboració d’esperma per a inseminació artificial porcina.

tracking