SEGRE

Com bloquejar trucades comercials de forma senzilla

Com bloquejar trucades comercials de forma senzilla

Com bloquejar trucades comercials de forma senzilla

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Encara que cada vegada amb menys freqüència, encara proliferen les trucades considerades spam, que ofereixen tarifes per al mòbil, connexió fixa d’internet o un canvi en l’empresa dels serveis d’aigua, llum o gas, per exemple. I no només hi ha trucades, també es reben SMS, correu electrònic i postal. Molta gent opta per bloquejar els números de telèfon de les diferents operadores telefòniques, encara que no serveix de gaire, ja que aquests números van canviant.

Molts telèfons Android compten amb una opció automàtica que identifica si la trucada que es rep és un spam, és a dir un telèfon que ha estat denunciat anteriorment per ser publicitat, una estafa o una companyia oferint un servei determinat. Aquests telèfons també permeten bloquejar contactes, encara que molts dels teléfons que utilitzen aquestes companyies van canviant.

Però a més, hi ha altres opcions:

  • La Llista Robinson. Només cal inscriure els dades de forma gratuïta i voluntària en el fitxer d’exclusió publicitària denominat Llista Robinson que està gestionat per la Associació Espanyola d’Economia Digital. La llista ha de ser consultada pels qui vulguin fer una campanya publicitària per excloure'n les persones inscrites. El problema és que encara que t'hi t’hagis inscrit els comerciants poden remetre’t publicitat dels seus productes o serveis si ets client o si els has donat el teu consentiment. La inscripció de les dades a la llista Robinson pot ser una bona solució per evitar les trucades dirigides a promocionar els productes o serveis d’empreses als quals no has prestat el teu consentiment perquè et facin publicitat o dels quals no ets client. Només has de registrar els números de telèfon en els quals no desitges rebre ofertes. També tens com a opció el fet que algunes empreses ofereixen sistemes per a que puguis rebutjar l’ús de les teues dades amb finalitats publicitàries, com marcar una casella que prevegi expressament el teu rebuig o acceptació.
  • Consentiment. En moltes ocasions quan ens beneficiem de promocions, ens fem una targeta de fidelitat d’un establiment o participem en un concurs ens sol·liciten el consentiment per a enviar-nos publicitat. Si no desitgem rebre-la, cal estar atent per evitar donar el nostre consentiment i no acceptar sense més ni més tots els termes del concurs, oferta o promoció. Ara bé, tots els consentiments s’hauran de donar mitjançant un acte afirmatiu clar que reflecteixi aquesta voluntat. Per tant, no serà vàlid el nostre consentiment si ens envien una comunicació indicant-nos que si no contestem s’entén que hem prestat el consentiment.
  • Dret a l’oposició. Així mateix, les teues dades poden ser tractades amb finalitats publicitàries encara que no hagis prestat el teu consentiment, com ocorre|passa amb la publicitat electrònica. Et poden enviar publicitat per mitjans electrònics si existeix una relació contractual prèvia, sempre que les teues dades de contacte s’hi hagin obtingut de forma lícita i es tracti de publicitat de productes o serveis similars als que hagis contractat. No obstant, t’hauran d’oferir la possibilitat d’oposar-te a rebre publicitat mitjançant una forma senzilla i gratuïta, tant en el moment de recollida de les dades com en cada una de les comunicacions que et dirigeixin. Aquest punt s’emmarcarà el dret a l’oposició, que pots consultar aquí amb més detall.
  • Dret a la supressió.  Si no desitges que l’entitat que t’envia publicitat tingui les teues dades personals, pots exercir aquest dret. Si ets client de l’entitat que t’envia publicitat és preferible que exerceixis el dret d’oposició o retiris el consentiment prestat perquè no continuï tractant les teues dades amb finalitats publicitàries, ja que la finalitat última del dret de supressió és l’eliminació de les dades dels tractaments de l’entitat.

Si malgrat tot continues rebent publicitat no desitjada, pots presentar una reclamació en l’Agència Espanyola de Protecció de Dades.

tracking