SEGRE

Aragonès alerta de la "pandèmia de salut mental"

Crida al Parlament a treballar per afrontar aquest "autèntic repte de país" i transformar el sistema d’atenció

El president de la Generalitat, Pere Aragonès, intervenint al ple específic sobre salut mental.

El president de la Generalitat, Pere Aragonès, intervenint al ple específic sobre salut mental.ACN

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El president de la Generalitat, Pere Aragonès, ha alertat aquest dimarts de la "pandèmia de la salut mental" que hi ha a la societat catalana i ha apressat a transformar el sistema d’atenció a la salut mental i el benestar emocional. En la seua intervenció en el ple monogràfic del Parlament sobre la salut mental, ha afirmat que es tracta d’un "autèntic repte de país" a què fins ara no se li ha donat suficient atenció, pel que ha cridat als grups parlamentaris a fer propostes i comprometre’s per afrontar-lo.

Aragonès ha agraït les persones i entitats que treballen aquesta qüestió, i ha defensat trencar els estigmes que envolten els problemes de salut mental i "normalitzar una realitat que massa freqüentment està silenciada i invisibilitzada".

El president català ha apuntat que una de cada quatre persones patirà un problema de salut mental al llarg de la seua vida i que la pandèmia els ha augmentat: ha explicat que el maig del 2020 el Sistema d’Emergències Mèdiques (SEM) va multiplicar per quatre les consultes per conductes suïcides i autolesions i l’abril d’aquell any va triplicar el nombre d’atenció per casos d’ansietat.

PACTE NACIONAL DE SALUT MENTAL

Davant d’aquesta situació, ha reivindicat la necessitat d’impulsar un Pacte Nacional de Salut Mental i Benestar Emocional, "que ha de provocar, entre moltes altres coses, un canvi de mentalitat i de paradigma que és imprescindible". Ha assenyalat que en els Pressupostos de la Generalitat de 2022, que preveuen aprovar-se la setmana que ve al Parlament, s’inclouran més de 580 milions d’euros per a salut mental: "Són passos molt importants però no suficients", ha dit, ja que creu que cal garantir que totes les persones que tenen aquests problemes rebin la millor atenció possible.

ACCIONS

Aragonès ha advocat per treballar des del "compromís inequívoc" dels drets de les persones afectades per problemes de salut mental i garantir el seu benestar emocional des dels serveis públics, així com lluitar contra l’estigma social d’aquestes patologies amb 400.000 euros més el 2022.

El president ha reiterat la voluntat de l’Executiu de transformar la xarxa de salut mental a partir d’un "abordatge preventiu focalitzat en la comunitat i orientat a la recuperació de les persones", i també incrementar la detecció en tots els àmbits de la societat i oferir una atenció personalitzada a les persones afectades. Ha posat el focus en els menors, joves i dones com a col·lectius afectats per aquestes patologies de salut mental i ha defensat l’impuls d’accions concretes que tinguin en compte la infància i la perspectiva de gènere; així com les persones que compleixen condemna en centres penitenciaris i a les famílies de les persones que pateixen problemes de salut mental.

tracking