SEGRE

Aquest és el primer país de la UE que legalitza el consum i el cultiu de cànnabis amb finalitats recreatives

Augmenta el consum problemàtic de cànnabis entre els estudiants però descendeix el seu ús

Augmenta el consum problemàtic de cànnabis entre els estudiants però descendeix el seu ús

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Malta ha legalitzat aquest dimarts el cultiu i consum de cànnabis amb finalitats recreatives. La norma, pionera en la Unió Europea, s’ha pogut tramitar gràcies a la majoria del Partit Laborista i els seus 36 vots davant els 27 de l’oposició.

La llei, que ha estat aprovada en la seua tercera lectura, haurà de ser ratificada pel president de la república, George Vella, encara que la seua firma no és més que un formalisme.

A Malta el consum de cànnabis és legal des de 2018, sempre que fos amb finalitats mèdiques. Fins avui, fet que ha estat aplaudit per l’impulsor del projecte, el parlamentari i actual ministre d’Igualtat, Investigació i Innovació, Owen Bonnici. "Som els que fan el canvi", ha celebrat en xarxes socials.

Hi haurà, no obstant, límits. El primer té a veure amb l’edat: només tindran accés al cànnabis, de manera legal, els majors de 18 anys.

A més, la legislació estipula un límit de possessió de cànnabis i els seus derivats, com l’haixix, que ha estimat en 7 grams —encara que la pena per tenir entre 7 i 28 oscil·larà entre els 50 i 100 euros— i es podran conrear fins quatre plantes, conservant al domicili fins 50 grams de la fulla de l’esmentada planta.

D’acord a la llei, només es podrà consumir en públic si és amb finalitats mèdiques. En cas d’aconseguir finalitats|finals recreatives, s’imposarà una multa d’entre 235 euros i 500 —si hi ha menors d’edat davant—, ja que la llei empara, a més de les cases privades, una sèrie de locals que funcionaran a tall d’associació privada sense ànim de lucre.

Aquestes associacions no es podran trobar a menys de 250 metres d’un centre educatiu o juvenil, seran gestionades per persones "de bona conducta", no podran excedir els 500 membres i seran els únics llocs habilitats per a la venda de cànnabis.

La principal oposició que s’han trobat el Govern i el Partit Laborista és la Església Catòlica, que opinen que aquesta mesura tindrà un impacte negatiu en la societat. És més, grups i associacions catòliques van tractar, al costat de|juntament amb l’Església, aturar|detenir la tramitació de la llei, encara que sense èxit.

tracking