SEGRE

Aquesta és la principal raó dels no vacunats per justificar la seua decisió

Un home rep la tercera dosi i la vacuna de la grip.

Un home rep la tercera dosi i la vacuna de la grip.MAITE MONNÉ

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El 71,9 per cent dels espanyols que no s’ha vacunat contra la COVID-19 assenyala com a principal motiu que les vacunes "s’han desenvolupat molt ràpid, no són segures o estan en fase experimental", segons recull una enquesta de l’Instituto de Salud Carlos III (ISCIII) en el marc de l’estudi COSMO-Spain de coneixements i percepció social de la pandèmia. Aquests resultats inicials, que seran consolidats i reforçats amb un estudi complementari, es basen en l’anàlisi de 2.312 respostes obtingudes entre l’1 i el 19 d’octubre mitjançant un qüestionari 'on line' llançat a través de WhatsApp i diferents xarxes socials com a Facebook, Twitter i LinkedIn.

De les 2.312 persones que van completar l’enquesta correctament, el 89 per cent va dir no tenir la pauta completa. D’aquests, 1.998 participants no s’havien posat cap dosi de la vacuna; 53 persones (3%) s’havia posat una sola dosi però no pensava posar-se la segona, i 11 participants (0,5%) tenien una dosi i esperaven per posar-se la segona.

El motiu més esmentat entre les persones que s’havien posat una dosi però no pensaven posar-se la segona és "haver tingut molts efectes adversos amb la primera dosi" (44 per cent), seguit d’"haver passat ja la malaltia" (22 per cent).

Entre els qui no s’havien posat cap dosi, la segona raó més citada, pel 48 per cent dels enquestats, és que "les vacunes són dolentes per a la salut i em preocupen els seus efectes secundaris", seguida de "les vacunes són un negoci" (44 per cent); "estic sa i no necessito vacunar-me" (41 per cent) i "les vacunes contra la COVID-19 no funcionen" (41 per cent).

Altres raons citades són "el coronavirus no existeix o les vacunes són un engany" (12 per cent). Un 9 per cent també va citar "he passat la malaltia i per tant estic immunitzat", un percentatge que també es va obtenir per a la raó "no m’encomanaré". Amb un 8 per cent apareix "no ho faig per problemes de salut o indicació mèdica" i amb un 7 per cent o inferior, altres raons citades són "no crec en les vacunes en general", "tinc motius religiosos o ètics" i "només crec en la medicina natural".

RAONS MÉS MINORITÀRIES

Finalment, els motius citats de manera més minoritària, amb un 5 per cent o menys entre els enquestats, per no vacunar-se són "desconfiança en la informació i en les farmacèutiques" (4 per cent); "estar embarassada" (3 per cent); "no m’agrada que pressionin/obliguin" (2 per cent); "em queda lluny el centre de vacunació" (2 per cent); "tinc problemes administratius" (1 per cent); "tinc por de perdre la feina" (1 per cent) o "prefereixo esperar" (1 per cent).

EL 60% DELS NO VACUNATS NO HO FARÀ

Gairebé el 60 per cent de les persones enquestades que no s’ha vacunat va respondre no tenir intenció de vacunar-se en el futur, mentre que un 33 per cent no estava segur i un 8 per cent apuntava que sí que tenia intenció de vacunar-se més endavant.

A les 813 persones amb dubtes o amb intenció de vacunar-se més endavant, se’ls va preguntar en quines circumstàncies es vacunarien. La majoria (66 per cent) va indicar que es vacunarà "quan passi un temps i comprovi que la vacuna és segura"; el 24 per cent es vacunarà "si puc elegir la vacuna" i el 16 per cent "quan necessiti estar vacunat per poder viatjar".

tracking