SEGRE

Lleida manté les tres estrelles Michelin

El Fogony de Sort, Malena de Gimenells i La Boscana de Bellvís van renovar ahir el seu reconeixement a la Guia Michelin 2022

Xixo Castaño (Malena), Joel Cstanyé (La Boscana) i Zaraida Cotonat (Fogony).

Lleida manté les tres estrelles Michelin

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

manté la seua triple corona a dalt de tot de la gastronomia al renovar la seua preuada estrella els tres restaurants lleidatans presents a la Guia Michelin d’Espanya i Portugal 2022. En una gala al Palau de les Arts de València que ahir va recuperar el format presencial anterior a la pandèmia, el Fogony de Sort, el Malena de Gimenells i La Boscana de Bellvís van tornar a repetir a la llista de restaurants amb una estrella al firmament Michelin.

El manual és una referència absoluta per als qui busquen la bona taula i suposa un dels reconeixements més grans per a la cuina que comparteix tradició i innovació. “Ja van setze anys i estem igual d’il·lusionats que el primer dia”, explicava ahir la xef Zaraida Cotonat, del Fogony, que va apuntar que “la constància, el fet de treballar de valent, la família i sobretot respectar el bon producte” han convertit aquest restaurant en el més veterà de Lleida amb una estrella Michelin. “La pandèmia ha tractat molt malament el sector de l’hostaleria, amb molts mesos de tancament i moltes restriccions. Mantenir aquest reconeixement suposa una gran empenta”.

Emoció i nervis que va compartir Joel Castanyé de La Boscana, restaurant que va obtenir la seua estrella per primera vegada l’any 2016. El xef va destacar que aquest premi, el més important de la gastronomia espanyola i de tot el món, “ens apuja la moral i ens ajuda a treballar amb la mateixa il·lusió i passió que el primer dia. Al nostre restaurant ens fixem molt en el nostre paisatge, especialment en la fruita. Ens enorgulleix queamb productes tan humils com els préssecs, les pomes, les figues o els albercocs puguem fer una gastronomia que està al més alt nivell”.

Sabor més agredolç el que es va emportar el xef Xixo Castaño després de la gala de presentació de la Guia. Encara que content perquè el seu restaurant Malena conserva la seua estrella per vuitè any consecutiu, es va mostrar “decebut” per la falta d’estrelles catalanes al nou firmament Michelin. “Hi ha molts xefs del territori que mereixen una, dos i tres estrelles que, pel que sembla, aquest any no veurem”. D’altra banda, Atempo, l’últim restaurant que Jordi Cruz ha obert a Barcelona i que ahir va recuperar la seua estrella, va ser l’única novetat catalana del palmarès gastronòmic.

Un total de trenta-tres locals s’estrenen a la Guia, un dels quals d’Andorra

Un total de trenta-tres restaurants van aconseguir la seua primera estrella Michelin a la gala celebrada a València i que va estar marcada per l’ascens del “talent jove” a tota la península. A més, la Guia Michelin Espanya & Portugal 2022 deixa quatre establiments que conquereixen dos estrelles: Amelia by Paulo Airaudo (Sant Sebastià); Voro (Canyamel, Mallorca); Smoked Room (Madrid) i Iván Cerdeño (Toledo). Per la seua part, repeteixen els onze xefs amb tres estrelles. A Espanya, 27 establiments repartits per gairebé tot el país van aconseguir la seua primera distinció, amb un clar predomini de locals del País Valencià.

Per la seua part al Principat d’Andorra, un nou establiment s’incorpora a l’edició 2022 de la famosa guia roja: Ibaya, dirigit pel xef espanyol Francis Paniego i ubicat a l’hotel Sport Hermitage de Soldeu. Allà, amb la col·laboració de Jordi Grau, presenten una oferta gastronòmica que barreja la creativitat i la tradició per crear plats únics que aconsegueixen rebuscar en la memòria gustativa perquè la seua cuina més avantguardista traspuï territori i tradició. Entre aquestes propostes destaquen les croquetes d’Echaurren, la mandonguilla fluida sobre cremós d’aligot i la torrada temperada d’idiazábal, poma i gelat de llet agra.

En l’apartat negatiu dels resultats donats a conèixer ahir a la nit, s’ha d’assenyalar diferents restaurants que han perdut la seua estrella, en la majoria dels casos per tancament. Entre aquests, el Santceloni, Annua, Ca L’Arpa, La Salgar, Acánthum, Sucede, Montia i Kazan, a més de tots els que el grup elBarri d’Albert Adrià tenia a Barcelona (Enigma, Tickets, Hoja Santa i Pakta). La Guia ha creat el premi Joves Xefs, que es va endur Mario Cachinero, de Skina (Marbella) i Xef Mentor, per a Martín Berasategui, el cuiner de parla hispana que té el rècord de dotze estrelles Michelin. 

tracking