SEGRE

Així funciona l'estafa de la 'maleta retinguda'

Així funciona l'estafa de la 'maleta retinguda'

Així funciona l'estafa de la 'maleta retinguda'

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

L’Oficina de Seguretat de l’Internauta (OSI) ha alertat sobre un augment en el nombre de fraus coneguts com estafa de la maleta retinguda o frau de la maleta en què els cibercriminals es fan passar per un familiar o amic de la víctima a través de plataformes com WhatsApp, Telegram, Twitter, Messenger o Facebook.

Segons assenyalen des d’OSI, els cibercriminals es fan passar per un familiar o amic de la víctima que, suposadament, és a l’estranger. Aquest li indica que es troba de camí Espanya i té les maletes retingudes en un aeroport estranger o que ha perdut el vol per diverses circumstàncies, però les maletes ja han sortit. cap a Espanya. És en aquest moment quan l’estafador li demana a l’usuari que faci una trasferencia bancària amb una certa quantitat de diners al compte que se li facilita, sol·licitant-li que posi en el concepte "despeses de duana" perquè així li puguin enviar a Espanya les maletes.

Aquesta estafa s’està desenvolupant principalment a través de plataformes de xarxes socials "on qualsevol usuari pot crear un perfil virtual". Els ciberdelinqüents, a través d’aquests canals, aconsegueixen informació de la possible víctima i, d’aquesta manera, aconsegueixen que l’estafa resulti més creïble. Segons s’assenyala, una vegada enganyen la víctima, sol·liciten la transferència de quantitats que es mouen entre els 500 i els 1.500 euros.

Per evitar ser víctima d’aquest frau, es recomana fer comprovacions sobre l’usuari amb qui, suposadament, s’està interactuant. Així mateix, es recomana contactar amb ell per un altre lloc si els missatges que es reben a través de la plataforma en qüestió resulten sospitosos. Finalment, es recomana contactar amb l’empresa (aerolínia, en aquest cas) a través dels canals oficials per contrastar la informació. "Cap agent públic, ni agent aeroportuari no sol·licita dipòsits de diners", destaquen des d’OSI.

tracking