SEGRE

PRESTACIONS ADMINISTRACIÓ

Ajuts a la Dependència al ralentí

Les comarques lleidatanes registren 4.957 sol·licituds noves des de l'inici de la pandèmia i el sistema només 'guanya' 279 beneficiaris || La llista d'espera es redueix, però s'incomplirà el límit fixat

Més de la meitat dels beneficiaris als ajuts de Dependència són majors de vuitanta anys.

Més de la meitat dels beneficiaris als ajuts de Dependència són majors de vuitanta anys.SEGRE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

Els primers mesos de la pandèmia van obligar a paralitzar les valoracions a les persones que tenien dret a accedir a la prestació de la llei de Dependència. Tanmateix, per al setembre del 2020, les visites es van reprendre, cosa que ha fet que baixi el nombre de persones en llista d’espera, però no prou perquè el Govern central i les comunitats autònomes compleixin l’objectiu fixat per al 2021. Segons les dades de Drets Socials, a 30 de setembre d’aquest any el sistema comptava amb un total de 12.534 beneficiaris d’alguna prestació per Dependència a les comarques lleidatanes.

Això suposa que des de l’inici de la pandèmia el sistema només va guanyar 279 beneficiaris. Per comarques, el Segrià és la que concentra un nombre més elevat de dependents amb prestació, amb un total de 6.115, seguida de la Noguera, amb 1.273; el Pla d’Urgell, amb 1.196, i l’Urgell, amb 1.038. D’altra banda, les comarques amb menys beneficiaris són l’Alta Ribagorça, amb 111; la Val d’Aran, amb 165; el Pallars Sobirà, amb 172, i el Solsonès, amb 370 beneficiaris.

Per la seua part, les sol·licituds continuen disparant-se. En els últims disset mesos, es van registrar 4.597 peticions de lleidatans que volien accedir a la Dependència, la qual cosa implica un augment del 8,7% i una mitjana de 270 sol·licituds noves cada mes. Segons les dades publicades per l’Imserso a 30 de novembre, analitzades per l’Observatori de la Dependència de l’Associació de Directores i Gerents en Serveis Socials, el ministeri de Drets Socials i els governs autonòmics no aconseguiran l’objectiu del pla de xoc de reduir en 60.000 la llista d’espera, que ha aconseguit baixar en 26.278 persones aquest any.

Catalunya és l’autonomia amb més nombre de persones que esperen per rebre una prestació, amb el 31,8%, mentre que la llista d’espera ha augmentat un 5%.

Cada dia moren 130 persones en llista d’espera

Cada dia moren 130 persones en el laberint burocràtic del sistema de la dependència a Espanya, esperant a rebre la resposta de les administracions, que tarden una mitjana de 430 dies. Quan es compleixen quinze anys de l’aplicació de la llei de Dependència, l’Associació de Directores i Gerents en Serveis Socials urgeix el Govern espanyol i a les comunitats autònomes a fer reformes que agilitzin i simplifiquin els tràmits que tenen “abandonades sense atencions” 423.265 persones que esperen un procediment.

Al llarg del 2021, han perdut la vida 43.381 persones a les llistes d’espera de la dependència a Espanya.

tracking