SEGRE

La covid pot deixar seqüeles als ulls fins i tot deu mesos després de tenir la malaltia

Segons un estudi realitzat per la Universidad Miguel Hernández d’Elx

Sanitaris atenent malalts de Covid a l'hospital Arnau de Vilanova en una imatge d'arxiu.

Sanitaris atenent malalts de Covid a l'hospital Arnau de Vilanova en una imatge d'arxiu.AJUNTAMENT DE LLEIDA

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Un estudi realitzat per la Universidad Miguel Hernández (UMH) d’Elx (Alacant) ha determinat que la covid-19 afecta la salut ocular i que pot deixar seqüeles als ulls fins i tot deu mesos després de tenir la malaltia. La malaltia, encara que es doni de forma lleu, pot produir alteracions en el teixit nerviós de la còrnia i dolor ocular, conseqüències també associades a l’ull sec, ha conclòs la investigació de l'Instituto Oftalmológico Fernández-Vega, l’Instituto de Investigación Sanitaria del Principado de Asturias i l’Instituto de Neurociencias, en el qual participen l’UMH i el Centre Superior d’Investigacions Científiques.

Alberto Barros, optometrista del Instituto Oftalmológico Fernández-Vega, ha explicat que les alteracions morfològiques trobades a còrnies de pacients amb covid-19 "són similars a les trobades a còrnies diabètiques i amb malaltia d’ull sec", en un estudi que associa la infecció per Sars-Cov-2 i la neuropatia de fibres petites a la còrnia. "El dolor i la incomoditat concorden amb els símptomes d’aquestes malalties i s’acompanyen de pèrdua funcional i alteració de la sensibilitat", ha assenyalat l’expert, qui ha exposat que les seqüeles de la malaltia influeixen en la sequedat, irritació i fins i tot episodis de dolor als ulls dels pacients. Per això, els ulls es tornen més sensibles a condicions externes, com l’aire condicionat, i es produeix sensació d’arena o de punxada.

Luis Fernández Vega, oftalmòleg del Instituto Oftalmológico Fernández-Vega, ha afirmat que aquesta investigació ha reunit un grup de pacients que havia superat la covid-19, examinats sota microscòpia confocal per obtenir imatges de les fibres nervioses de la còrnia. "El 91,3 % dels pacients van presentar alteracions en el teixit nerviós corneal, compatibles amb una neuropatia de fibres perifèriques", ha destacat Vega, que ha apuntat que la infecció viral causa axonopatía de les fibres sensorials, una degeneració de la prolongació de les neurones, que es torna crònica després de la recuperació dels pacients.

Els experts han trobat senyals que aquestes seqüeles poden ser de llarga durada, ja que en els pacients estudiats, els danys es mantenien tant als 3, com als 6 i 10 mesos després d’haver passat la malaltia, i fins i tot en alguns casos empitjoraven les esmentades alteracions, el que ha portat a pensar als investigacions que aquestes variacions es poden mantenir al llarg del temps.

La investigadora de l’UMH Juana Gallar ha afirmat que les seqüeles que la covid-19 deixa en les persones, tant durant el transcurs de la malaltia com després de superar-la, han estat objecte d’estudi des que es coneix el virus. "Ens cridava l’atenció, inicialment, que hi hagués pacients que perdien l’olfacte i eren incapaços d’apreciar els sabors. Sabem que la funció somatosensorial d’aquest sentit està mediada pel nervi trigemin i aquest comparteix una branca que innerva la còrnia", ha comentat la catedràtica. "Valorant la innervació de la còrnia, podíem veure si hi havia alguna alteració a aquest nervi, associada a una infecció per coronavirus", ha conclòs Gallar.

tracking