SEGRE

Loteria

Set de cada deu guanyadors de loteria dilapiden els diners en 5 anys

Llargues cues de clients esperant per entrar en una administració de loteria a Lleida, ahir.

Llargues cues de clients esperant per entrar en una administració de loteria a Lleida, ahir.MAITE MONNÉ

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El proper 22 de desembre tindrà lloc un dels sortejos de Loteria més especials de l’any. Però hem pensat realment en què gastaríem el premi si ens toqués? Els premiats saben gestionar els diners? El comparador financer Acierto.com ho analitza.

Així i segons les dades a què ha tingut accés l’entitat, 7 de cada 10 guanyadors es gasten el premi durant els cinc primers anys o abans. Un temps rècord darrere del que es troba, principalment, la falta de coneixements financers i una mala gestió dels diners. El més curiós? Que 1 de cada 4 diu que gestiona bé els seus diners.

Segons les xifres, una de les prioritats seria comprar-se una casa nova o pagar la hipoteca que ja té. La segueixen de prop fer una bona inversió per al futur i ajudar els familiars. Quant a les inversions, 2 de cada 5 aposten pels béns immobles. Fer un viatge i estalviar són altres de les finalitats indicades. En qualsevol cas, aquestes canvien segons la quantitat de diners que toquen.

Recomanacions per gestionar el premi de la Loteria

Dit això, el comparador de finances Acierto.com dona una sèrie de consells per gestionar el premi adequadament. De fet, aquells que ho aconsegueixen, aconsegueixen fins i tot multiplicar l’import guanyat.

Per exemple, planificar quant ens duraran els diners serà un punt important per fer-se una composició de lloc el més realista possible. El premi pot semblar gran al principi, però si comencem a descomptar els impostos, els deutes, i dividim la resta entre el pressupost de despeses anual, no ho serà tant.

Revisar els nostres préstecs i hipoteques és clau també. Una de les finalitats a què sol destinar-se el premi és “tapar forats”. Això vol dir, saldar deutes pendents. I una de les més freqüents és la que suposa la hipoteca o un préstec personal. Tanmateix, amortitzar-los de cop pot no ser la millor opció.

Per això resulta fonamental analitzar les condicions de la hipoteca i el préstec firmat, consultar si el tipus d’interès és baix, si existeix alguna comissió per amortització anticipada, etcètera. En aquest cas, una bona opció és deixar els diners apartats en un compte -que no tocarem- i programar una transferència periòdica. A més, cal tenir en compte si gaudim d’alguna deducció (si adquirim l’habitatge abans de gener de 2013).

Una altra de les temptacions habituals és deixar la feina, una cosa molt poc recomanable. N’hi ha prou amb dividir la quantitat pel nostre salari anual per veure que no és bona idea. Per no parlar dels anys cotitzats, que si deixem la feina no tindrem atur, etcètera. Una bona alternativa, en qualsevol cas, seria invertir part dels diners a muntar un negoci propi.

Invertir bé també serà clau. Per exemple, si pertanyem a aquest 41% que vol comprar-se una casa una si li toca la Loteria, serà convenient analitzar bé la rendibilitat de la propietat que adquirirem. Estudiar l’estat de l’habitatge, a què volem destinar-la (viure o llogar), si es troba en una de turística o, no els preus del lloguer de la zona i la seua fluctuació al llarg dels anys, etcètera. És interessant revisar informes de creixement també, o si hi ha projectes urbanístics de millora en curs.

Diversificar aquestes inversions és una altra de les recomanacions del comparador. És a dir, podem invertir una part del premi en productes una mica més conservadors com dipòsits, lletres del Tresor o bons amb menor risc i rendibilitat; i utilitzar una altra part dels diners en productes més arriscats com accions o fons d’inversió. En la varietat està la clau.

Reservar una partida per a imprevistos (no invertir-ho tot) és aconsellable. D’aquesta manera disposarem d’una quantitat de diners per si sorgeixen problemes, oportunitats de negoci i d’altres. En qualsevol cas, estalviar sempre és una bona opció.

Qui gasta més en Loteria

Segons les dades a què ha tingut accés Acierto.com, cada espanyol destinarà aquest any una mitjana de 66,60 euros a comprar Loteria, és a dir, uns tres dècims per persona.

Per comunitats autònomes, els que més gastaran seran els jugadors de Castella i Lleó, seguits dels d’Astúries, La Rioja i Aragó. En el costat oposat i per aquest ordre trobem Melilla, Ceuta i les Balears. Si mirem la quantitat de diners totals, això sí, el rànquing de la despesa de diners el lideren Madrid, Andalusia, Catalunya i la Comunitat Valenciana.

Si ens centrem en el tipus de persona que compra Loteria, trobem que els homes participen lleugerament més que elles (52% versus el 48%). La franja d’edat més habitual és la que se situa entre els 45 i els 55 anys.

tracking