SEGRE

Quines probabilitats hi ha que et toqui la Loteria de Nadal?

Un sorteig de la loteria de Nadal.

Sorteig de la Loteria de NadalEFE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La Loteria de Nadal és un d’aquells moments que, igual que les campanades, reuneix la població davant de la televisió en un moment d’expectació que es repeteix cada 22 de desembre des de les 8:00, encara que pocs tenen la sort que els toqui.

L’origen d’aquest sorteig especial se situa en l’època de les Corts de Cadis, durant la Guerra de la Independència i l’ocupació de les tropes napoleòniques. El ministre de la Cambra d’Índies va tenir la idea de crear un nou sorteig que aportés als ingressos públics sense arribar a perjudicar els contribuents. El primer sorteig es va realitzar el 18 de desembre de 1811 i va ser batejat com ‘Loteria Moderna' perquè no es confongués amb la ja existent Loteria Primitiva (1763) del Marquès d’Esquilache. No seria fins al 23 de desembre de 1892 quan se li donaria el nom de ‘Sorteig de Nadal’.

La loteria, com la gran part dels jocs d’atzar, depèn bàsicament de les estadístiques. Tradicionalment, la Loteria de Nadal constava de 85.000 números i un total de 13.334 premis a repartir. Amb aquestes dades, cada número tenia una probabilitat del 15,69% que li correspongués algun premi. Si es descarten els reintegraments, la probabilitat baixa al 5,68%. I si l’únic que ens interessa és el “Gordo”, només es tindrà un 0,000011% de possibilitats de rebre el gran premi. Tanmateix, des de 2011 la quantitat de números ha augmentat fins als 100.000 i també es van incrementar els premis a 15.304. Amb aquestes noves xifres, la probabilitat es redueix lleugerament i passa del 15,69% anterior a un 15,3%.

tracking