SEGRE

INICIATIVA CULTURA POPULAR

Renaix el ball de valencians

L'Esbart Arrels recupera una dansa desapareguda a la ciutat de Lleida fa més de 140 anys || S'estrena a la Seu Vella i s'incorporarà als seguicis

Imatge de la representació del ball de valencians.

Imatge de la representació del ball de valencians.GERARD HOYAS

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

La nau central de la Seu Vella de Lleida va ser l’escenari perfecte per veure renàixer ahir el ball de valencians, que va deixar de ballar-se fa més de 140 anys, quan va evolucionar fins a l’actual festa de castellers. Ha estat l’Esbart Arrels el que ha recuperat d’aquesta dansa, que a les comarques de Ponent només es conserva en alguna localitat com Tàrrega i Arbeca. Un dels impulsors d’aquesta iniciativa ha estat Xavier Ramon i Molins, un jove membre d’aquesta entitat.

Va explicar al públic que va assistir a l’acte que “va ser el 2017, quan vaig fer el treball d’investigació de Batxillerat, quan va sorgir la idea de recuperar-lo”. “És un regal per a la ciutat perquè Lleida ha de ser la capital de la cultura popular”, va afegir. A partir d’ara s’incorporarà als seguicis.

Aquesta dansa es va ballar, per exemple, el 1759 amb motiu de la visita del rei Carles III a la ciutat. També el 1802, amb Carles IV. Les últimes referències són de fa 141 anys, concretament el 1880: va ser l’última vegada que es va poder exercitar encara que no es va exhibir per dificultats amb la confecció del vestuari.

Ara l’Esbart Arrels ha creat una coreografia que manté elements típics com poden ser els pilars, la torre, la flor amb els mocadors i les castanyoles, però també hi ha una part coreografiada pel grup que es diferencia de les que s’interpreten en altres localitats. La presentació del ball de valencians va ser en gran i va comptar amb la presència amb altres grups locals i els seus balls. Hi van actuar els Bastoners del Pla de l’Aigua; l’Esbart Dansaire Sícoris, amb la Moixganga i els Cavallets; el Ball de Moros i Cristians, els capgrossos i els gegants de la Paeria.

Imatge de la representació del ball de valencians.

Imatge de la representació del ball de valencians.GERARD HOYAS

tracking