x
Català Castellà
Registra’t | Iniciar sessió Registra’t Iniciar sessió
Menú Buscar
Cercador de l’Hemeroteca
Segre Segre Premium

Aquestes són les ciutats amb les tarifes de taxi més altes

Actualitzada 20/12/2021 a les 19:11
Un taxi en una parada amb la nova matrícula posterior blava, ahir a l’avinguda Blondel.

Un taxi en una parada amb la nova matrícula posterior blava, ahir a l’avinguda Blondel.

Totes les imatges i continguts de SEGRE.com tenen drets i no es permet la seva reproducció i/o còpia sense autorització expressa.

© Un taxi en una parada a Lleida.

MAGDALENA ALTISENT

Tarragona, Sant Sebastià i Vitòria repeteixen com les ciutats de l’Estat espanyol amb les tarifes de taxi més cares, segons l’estudi que FACUA-Consumidors en Acció ha realitzat comparant els preus d’aquest servei en un total de 56 ciutats espanyoles. Lleida se situa en la cinquena posició, al mateix nivell que Madrid. A més Lleida, es situa al costat de|juntament amb Terol i Sant Sebastià com la ciutat on la carrera mínima en horari diürn és més cara (4,65 euros).

FACUA ha basat el seu estudi en la simulació de nou recorreguts diferents en cada ciutat, a partir de les dades oficials amb les tarifes vigents el 2021 a cada una de les ciutats incloses en l’estudi. En aquest sentit, s’ha calculat i assignat una puntuació al preu d’un recorregut d’un quilòmetre (o la carrera|cursa mínima tarificada a cada ciutat), un altre de cinc i un altre de deu quilòmetres, en horari diürn, nocturn i nocturn de cap de setmana.

L’import mitjà d’aquests nou recorreguts revela que Tarragona és la ciutat, amb 71 punts (d’un màxim de 90), on el taxi és més car i Las Palmas de Gran Canària, amb 2 punts per tenir els imports més baixos de les 56 ciutats, la més barata. En aquesta classificació, a Tarragona la segueixen, als deu primers llocs, Sant Sebastià (69), Vitòria (63), Terol (61), Lleida i Madrid (58), Santiago de Compostel·la (55), Màlaga (54), Girona (53), Sòria, Gijón, València, Oviedo, Pamplona i Castelló (totes amb 51 punts).

En l’extrem oposat, després de Las Palmas de Gran Canària apareixen com|com a ciutats amb les tarifes de taxi més barates als deu primers llocs|parades Ceuta (11), Huelva (18), Cadis (20), Jaén (22), Melilla (27), Almeria, Conca i Osca (28), Mèrida i Còrdova (29).

16 ciutats apugen les tarifes respecte a 2020

FACUA ha detectat que 16 de les 56 ciutats analitzades han apujat les seues tarifes el 2021 respecte de les quals tenien l’any anterior. La majoria de les pujades són generalitzades, però en alguns casos només es produeixen en alguna de les categories. És el cas de les capitals de província de Castella i Lleó, on només es produeix un increment en la seua percepció mínima -aparellat a un augment en el nombre de quilòmetres que cobreix. Les pujades més grans|importants, considerant els tres trajectes analitzats per l’associació, s’han produït a Ciudad Real (4,2%), Almeria (2,3%) i Pontevedra (1,8%).

L’increment més gran|important en el preu de la carrera|cursa mínima s’ha produït aquest any a Àvila i Segòvia, un 5,7% en ambdós casos (de 3,50 a 3,70 euros) en horari diürn. El segueixen Almeria, amb un 3,7% en el mateix horari (3,76 a 3,90 euros), i la resta de capitals de Castella i Lleó -Burgos, Lleó, Palència, Salamanca, Valladolid i Zamora-. En tots els casos un 2,8%, de 3,60 euros a 3,70, també en horari de dia. De mitjana|mitja, s’han incrementat un 0,7% en horari diürn i un 0,5% en el nocturn. La pujada del preu per quilòmetre influeix igualment en el que li costa a l’usuari agafar un taxi.

En aquesta categoria, la pujada més gran|important s’ha produït a Ciudad Real, la tarifa de la qual s’ha incrementat un 5%, d’1 euro a 1,05 euros, tant en horari nocturn com en diürn. Li segueixen, en horari de dia, Almeria i Saragossa amb un 2,4% ambdós (de 0,82 a 0,84 euros). En horari nocturn, el segon increment més gran l’ha protagonitzat Pontevedra, també amb un 2,4% (d’1,40 a 1,43 euros), i en tercer lloc es troba Almeria, amb un 2,0% (d’1,01 a 1,03 euros). De mitjana|mitja, el preu per quilòmetre s’ha incrementat en un 0,4% en horari de dia i en un 0,3% durant les hores nocturnes.

Carrera|Cursa mínima

Sant Sebastià (5,33 euros), Terol (5 euros) i Lleida (4,65 euros) repeteixen com les tres ciutats on la carrera mínima en horari diürn és més cara. Tanmateix, per les nits i en cap de setmana, les ciutats més cares són Màlaga (6,75 euros), Sant Sebastià (6,18 euros) i València (6 euros). De mitjana|mitja, la carrera|cursa mínima els dies feiners en horari diürn costa 3,50 euros. Per contra, les ciutats més barates en aquesta categoria són, en horari diürn, Lugo (1,88 euros), Saragossa (1,90 euros) i Ourense (2,10 euros). En l’horari nocturn, les ciutats més barates són Barcelona (2,25 euros), Lugo (2,55 euros) i Saragossa (2,65 euros) . De mitjana, la carrera mínima en horari nocturn i caps de setmana costa 4,54 euros.

Preu per quilòmetre

L’estudi de FACUA conclou|acaba que el preu mitjà per quilòmetre (o temps d’espera equivalent) en el servei de taxi de les 56 ciutats analitzades és de 0,94 euros durant el dia (un 0,4% més que el 2020) i 1,16 durant la nit (un 0,3% més que el 2020). Les ciutats on el km recorregut és més car són Barcelona (1,18 euros), Castelló (1,15 euros) i Madrid, Santa Cruz de Tenerife i Ourense (1,10 euros) en horari diürn, i Pontevedra (1,43 euros), Barcelona (1,41 euros) i Santiago de Compostel·la (1,40 euros) en horari nocturn.

A la nit, les ciutats on el km recorregut és més barat són Ceuta (0,71 euros), Las Palmas de Gran Canària (0,75 euros) i Melilla (0,85 euros). En horari diürn, ho són Las Palmas de Gran Canària (0,70 euros), Ceuta (0,71 euros) i Cadis (0,72 euros).

Baixada de bandera

La baixada de bandera és el preu que costa simplement parar un taxi per utilitzar els seus serveis. És una quantitat que se sumeixi al cost del recorregut segons el preu per quilòmetre. Encara que en algunes ciutats (un total de set) no es recull aquesta categoria, sinó que apliquen directament una carrera|cursa mínima que inclou el recorregut d’una determinada distància (que normalment oscil·la entre un i dos quilòmetres). Les ciutats que no compten amb la categoria són: les tres capitals de províncies basques (Bilbao, Sant Sebastià i Vitòria), Lleida, Santa Cruz de Tenerife i les ciutats gallegues Santiago de Compostel·la i Vigo. En aquestes ciutats, a efectes de poder establir-ne una de comparativa en l’estudi, FACUA ha ponderat en funció de la carrera|cursa o prestació mínima contemplada|prevista en les tarifes oficials, considerant el recorregut en km que inclou l’esmentada carrera|cursa mínima.

D’acord a l’anàlisi de FACUA, el preu mitjà de la baixada de bandera ha pujat un 0,2% en relació amb 2020. Així, el preu durant el dia és d’1,93 euros i de nit i caps de setmana, 2,63 euros. Les ciutats més cares en relació amb la baixada de bandera són Sant Sebastià (4,23 euros), Terol (3,80 euros) i Tarragona (3,50 euros), en horari diürn i Tarragona (4,70 euros), Girona (4,60 euros) i Sant Sebastià (4,49 euros) en el nocturn. Per contra, les més barates el 2021 són Ceuta (0,9 euros), Castelló (1,25 euros) i Guadalajara (1,34 euros) en horari diürn i Castelló (1,25 euros), Santa Cruz de Tenerife (1,56 euros) i Sevilla (1,66 euros) en el nocturn.

Serveis amb preus fixos

FACUA reclama un any més que les tarifes dels taxis deixin d’incloure suplements o preus fixos per als recorreguts amb origen o destinació|destí en llocs com|com a estacions d’autobusos, trens, ports o aeroports, ja que no hi ha un canvi en la prestació del servei que justifiqui l’increment dels preus. L’associació recorda que es tracta de punts d’afluència regular, per la qual cosa l’existència de suplements injustificats resulta perjudicial per als usuaris que acudeixen|van a aquests llocs. Així mateix, l’associació critica l’aplicació de tarifes especials durant determinats horaris del cap de setmana, bé a través d’un suplement o amb una tarifa específica, com ocorre|passa a les tres capitals de província basques (Bilbao, Sant Sebastià i Vitòria), Granada, Pamplona i Sevilla. En el cas de Càceres i Mèrida, expliquen amb un recàrrec sobre la tarifa nocturna si s’utilitza un taxi de nit en cap de setmana. L’associació insisteix que no existeix justificació per a l’esmentat encariment, ja que no hi ha diferència amb el servei que s’ofereix durant la setmana.

Viatges a l’aeroport

Moltes de les ciutats analitzades en l’estudi inclouen suplements o tarifes especials per als trajectes amb origen en aeroports, estacions de trens i autobusos o zones portuàries. En el cas dels aeroports, a més, algunes ciutats inclouen en les seues tarifes trajectes mínims o preus fixos. És el cas de Sevilla, que té com a import fix 22,81 euros en tarifa de dia i 25,43 en tarifa de nit. La tarifa pot arribar als 31,78 euros els dies de Setmana Santa i Fira. Així mateix, les carreres|curses mínimes a l’aeroport més elevades són les establertes a Santiago de Compostel·la, on l’import mínim és de 21 euros. A Barcelona i Badajoz hi ha un import mínim de 20 euros (aplicat a les sortides des de l’aeroport). També a Madrid, on hi ha una tarifa fixa de 30 euros per als viatges amb origen o destinació|destí a l’aeroport per a destinacions|destins dins de la M-30.

Comenta el contingut

Descobrir
El més...
segrecom Twitter

@segrecom

Envia el teu missatge
Segre
© SEGRE Carrer del Riu, nº 6, 25007, Lleida Telèfon: 973.24.80.00 Fax: 973.24.60.31 email: redaccio@segre.com
Segre Segre