SEGRE

L'error que tothom comet en descongelar aliments

Consum preferent

Aliments que podem consumir un cop passada la data de consum preferent

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Quan es congelen els aliments, els bacteris que puguin tenir al seu interior es mantenen latents i, amb una cocció adequada, es destrueixen. Tanmateix, si no s’han descongelat de forma correcta, el temps de cocció recomanat pot ser insuficient per destruir-les. I és que no descongelar bé els aliments pot ser una causa d’intoxicació alimentària. Si en el moment de cuinar l’aliment encara està congelat, es necessitarà més temps per cuinar. L’exterior podria estar cuit, però l’interior no.

La manera més habitual de descongelar els aliments és deixant aquest menjar a una temperatura superior a la que tenia al congelador i esperar i és aquí on es comet el principal error que fins i tot pot posar en risc la salut del consumidor ja que ls bacteris latents es multiplicaran. El creixement de bacteris es produeix sobretot entre 4 i 60 graus.

La descongelació idònia ha de ser lenta i a temperatures de refrigeració: és recomanable treure el menjar del congelador amb una antelació de 12 hores i deixar-la a la nevera sobre un plat o safata que reculli el líquid que es generi. El peix és un dels aliments per als quals més es recomana utilitzar la nevera per descongelar, encara que és el mètode més lent, és un dels més segurs.

L’aliment descongelat s’ha de consumir, de mitjana, en un termini màxim de 24 hores. La carn picada, els mariscos i les aus poden consumir-se fins u o dos dies després d’haver-se descongelat. La carn de corder, de porc o de cap de bestiar, fins tres i cinc dies després de la descongelació.

Un aliment descongelat mai no ha de tornar a congelar-se, tret que es cuini a més de 70ºC durant almenys dos minuts..

El microones és una bona solució per descongelar pa o guisats, encara que no para els aliments frescos, com|com a carns i peixos, que poden començar a coure’s.

Una altra forma de descongelació més ràpida és la de submergir l’aliment utilitzar aigua freda. El menjar|dinar han d’estar embolicada o envasadade forma hermètica per evitar que el teixit absorbeixi aigua i es redueixi la seua qualitat, així com per prevenir la contaminació per bacteris presents a l’aigua (si n’hi hagués). L’aliment se submergeix ben tancat en aigua freda i aquesta es canvia cada cert temps (uns 30 minuts) perquè continuï amb la descongelació.

Els paquets inferiors a un quilo poden tardar una hora a descongelar-se, mentre que els més grans, d’un o més quilos, necessitaran almenys dos hores. Si no es cuinen de forma immediata i es volen tornar a congelar, els aliments descongelats mitjançant aquest procés s’hauran de cuinar abans de recongelar.

Hi ha aliments, com les verdures trossejades, nuggets i de similars o alguns arrossos poden cuinar-se directament, sense descongelar-se.

tracking