x
Català Castellà
Registra’t | Iniciar sessió Registra’t Iniciar sessió
Menú Buscar
Cercador de l’Hemeroteca
Segre Segre Premium

Què podem fer per reduir el risc de les celebracions nadalenques? Els consells del MIT

Actualitzada 22/12/2021 a les 18:55

Investigadors de l’Institut Tecnològic de Massachussetts (MIT) han desenvolupat un sofisticat model matemàtic de simulació de la dispersió del coronavirus en aerosols.

Investigadors de l’Institut Tecnològic de Massachussetts (MIT) han desenvolupat un sofisticat model matemàtic de simulació de la dispersió del coronavirus en aerosols. Un model que ens permet estimar el temps màxim que podem estar reunits amb altres persones sense córrer risc d’encomanar-nos en funció del percentatge de vacunats entre els assistents, la mida del local on ens reunim, el tipus de ventilació, si utilitzem o no màscara...

En una reunió de sis persones en un pis amb un menjador d’uns 10 metres quadrats.

Els sis assistents, tots vacunats, utilitzen mascareta i només se la treuen mentre mengen, tornant a posar-se-la en acabar. El saló està ben ventilat i es mantenen obertes finestres en llocs oposats. Només es reuneixen 6 persones, que mantenen entre ells una distància d’aproximadament 1 metre durant la major part del temps. Si un d’ells està encomanat però els altres actuen així, podrien passar fins 15 hores abans que una altra persona s’encomani.

Si no s’utilitzen les mascaretes, encara que es ventili bé el menjador, només siguin 6 assistents i guardin la distància de seguretat, si un d’ells està encomanat, tots els altres assistents acabaran encomanats després de poc més d’una hora.

Si a més de no utilitzar mascareta no es ventila el saló, si un d’ells està encomanat, tots els altres assistents s’encomanaran en poc més de la meitat del temps que si ventilessin, en aquest cas en al voltant de mitja hora.

Si a més de no utilitzar mascaretes i no ventilar es duplica el nombre d’assistents, el temps que tarden els primers a encomanar-se es redueix a la tercera part. En un quart d’hora tots els assistents podrien estar encomanats.

Però encara hi ha un supòsit pitjor: En el cas que hi hagi persones no vacunades i assumint que un d'ells sigui el que està encomanat, el risc dels altres assistents augmenta significativament. De mitjana, els no vacunats alliberen una càrrega viral més important que els vacunats, amb la qual cosa redueixen significativament el temps que tarden els altres a encomanar-se i augmenten la dosi infectant que reben.

En una reunió de 30 persones en un menjador de 50 metres cuadrdos

Com en el cas anterior, comencem assumint unes condicions idònies en les quals els reunits actuen amb la màxima prudència: Tots utilitzen la mascareta i només se la treuen mentre mengen, tornant a posar-se-la en acabar. Encara que faci fred el saló està ben ventilat i es mantenen obertes finestres en llocs oposats. En aquest cas es tracta d’una reunió d’unes 30 persones mantenint-ne entre ells una distància d’aproximadament 1 metre durant la major part del temps. Tots els que es reuneixen estan vacunats.

En aquest cas també assumim que un dels assistents està encomanat i no ho sap. Però obrant prudentment els assistents segueixen en una situació bastant segura i ni el més llarg sopar de nit de Nadal o de final d’any, o el més interminable menjar|dinar de nadal o d’any nou no resulten perilloses si guardem les anteriors precaucions.

Però si no es prenen totes aquestes precaucions ens trobare amb un cas semblant a l’anterior, encara que el número total d’encomanats acabi sent molt més gran. Si no s’utilitzen les màscares, encara que es ventili bé el menjador, si un d’ells està encomanat tots els altres assistents acabaran encomanats després de poc més d’una hora.

Si a més de no utilitzar mascaretes no es ventila adecuadament, si un d’ells està encomanat, els altres assistents s’encomanaran en una mitja hora. L’assistència de persones no vacunades té les conseqüències semblants al cas anterior.

Locals de lleure

Aquí no tenim cap control sobre els assistents. A més, l’elevat nombre de persones que freqüenta aquests locals incrementa significativament el risc de coincidir amb un encomanat. El model del MIT també treballa amb aquests locals. I les seues conclusions resulten desoladores.

El model del MIT indica que a l’interior d’un local de lleure d’uns 150 metres quadrats amb uns 100 comensals que estiguin guardant les distàncies i que tinguin el passaport Covid (amb la qual cosa el 100% dels assistents té la pauta completa de vacunació), n’hi ha prou només amb mitjana|mitja hora sense utilitzar la mascareta per encomanar-se, simplement que un dels assistents estigui encomanat. Fins i tot si el local està molt ben ventilat resulta perillós, encara que en tal cas el temps s’incrementa fins al voltant d’una hora.

Passar el màxim temps possible amb la mascareta posada en aquests llocs és la millor mesura per prevenir el contagi.

Comenta el contingut

Descobrir
El més...
segrecom Twitter

@segrecom

Envia el teu missatge
Segre
© SEGRE Carrer del Riu, nº 6, 25007, Lleida Telèfon: 973.24.80.00 Fax: 973.24.60.31 email: redaccio@segre.com
Segre Segre