SEGRE

Si et toca la loteria i dones diners als teus familiars, qui ha de pagar els impostos?

Si et toca la loteria i dones diners als teus familiars, qui ha de pagar els impostos?

Si et toca la loteria i dones diners als teus familiars, qui ha de pagar els impostos?

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El primer que ha de saber el guanyador de l’un dècim de la Loteria de Nadal 2021 és que haurà d’abonar un gravamen especial sobre els premis de determinades loteries i apostes.

Els premis de fins 40.000 euros estan exempts del pagament d’aquest gravamen, però si supera l’esmentat import, s’haurà que tributar el 20% de la part que excedeixi de l’esmentat límit. És a dir, si el premi és de 45.000, la base imposable seria de 5.000 euros i el 20% a abonar serien 1.000 euros.

En el cas que el premi sigui compartit, l’import a rebre es divideix entre tots, igual com l’import a tributar, però si la persona afavorida decideix compartir-lo amb familiars o pròxims|partidaris, s’haurà de dur a terme una donació, que compta|explica amb un altre tipus de gravamen davant de l’Agència Tributària.

És a dir, si una mare vol compartir un premi de la Grossa amb els seus fills haurà de fer-ho a través de la fórmula de la donació, la qual cosa implica que cada part haurà de tributar de forma diferent. En principi, la titular del bitllet pagarà el 20% del premi com està estipulat en els imports superiors a 40.000 euros. Després, la part que es queda ella haurà d’estar indicada en la Declaració de la Renda de 2022.

Per la seua part, els fills, que en aquest cas han rebut els diners a través d’una donació, hauran de pagar el que es coneix com a Impost de Successions i Donacions, import que varia segons la comunitat autònoma a la que es pertanyi, i només podran fer-ho en un temps de 30 dies hàbils des de la data de la donació.

D’altra banda, en el cas que es comparteixi un premi amb amics i familiars a parts iguals des del primer moment, el millor és firmar un document en el qual s’especifiqui quantes persones participen en aquest premi, a més de les seues dades personals i DNI. Així, en el moment de cobrar i també de pagar impostos, ningú no podrà escapolir-se'n. Els premis de Loteria es poden cobrar des de les 18:00 hores del mateix dia 22 de desembre si són inferiors a 2.000 euros i el 23 de març és l’últim dia per cobrar un dècim premiat.

tracking