SEGRE

M'he fet un test d'antígens: Em puc fiar del resultat?

Una infermera fent un test d'antígens

Una infermera fent un test d'antígensACN

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Els tests d’antígens tenen una alta especificitat, per la qual cosa hi ha escasses probabilitats que una persona que doni un resultat positiu realment no estigui encomanada. De tota manera, un positiu en test d’antígens s'ha de corroborar amb la realització d’una PCR i, en qualsevol cas, ha d’aïllar-se en el mateix moment que el test dona positiu i informar a Sanitat.

En canvi, és més habitual veure resultats negatius en persones que realment sí que estan infectades. Si la càrrega viral no és prou elevada pot ser que la prova no ho detecti i doni un resultat de fals negatiu.

Si un no té símptomes i si desconeix si ha estat en contacte amb un positiu, és difícil saber si la càrrega viral és prou alta perquè el test doni un resultat fiable. Però si un té símptomes compatibles amb el Covid (febre, dolor muscular, mal de cap, mocs, mal de coll...) el més habitual és que la càrrega viral ja sigui alta, per la qual cosa el resultat resultaria més fiable.

Si ens trobem en una fase molt primerenca de la infecció és probable que el resultat variï, per la qual cosa el més recomanable és realitzar-se el test entre 4 i 5 dies després d’estar en contacte amb un positiu. Si s’ha coincidit amb un positiu i només ha passat un dia, el més probable és que el test doni negatiu, per la qual cosa s'aconsella repetir-lo al cap de 4 o 5 dies.

En aquests dies de trobades familiars, si decidim fer-nos el test, quan ens hem d’efectuar la prova? Abans o després de la reunió? Com hem dit, en una fase primerenca, el test pot no arribar a detectar un positiu i donar un resultat de fals negatiu. Un negatiu que, potser, dies després es converteixi en un positiu. Per obtenir una major fiabilitat, és aconsellable fer tests tant abans com després de l’esdeveniment. Així, en fer proves en diferents dies el resultat serà més fiable. Així, per exemple, se’n pot realitzar alguns en una mateixa setmana amb almenys 24 hores de separació entre ells. Així, l’últim es podria fer el mateix dia de la trobada nadalenca. I si volem més garanties, també es pot optar per realitzar un altre test quatre o cinc dies després de la trobada per saber si ens hem infectat o no.

tracking