SEGRE

OBITUARI LÍDER

Mor als 90 anys l'arquebisbe Desmond Tutu

Heroi de la lluita contra l'apartheid a Sud-àfrica al costat de Mandela || Icona mundial de la defensa pels drets humans

L’arquebisbe sud-africà Desmond Tutu, que va morir ahir als 90 anys, en una imatge d’arxiu.

L’arquebisbe sud-africà Desmond Tutu, que va morir ahir als 90 anys, en una imatge d’arxiu.EFE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

L’arquebisbe emèrit sud-africà Desmond Tutu, icona mundial de la lluita pels drets humans i Nobel de la Pau del 1984 pel seu activisme contra l’apartheid, va morir ahir als noranta anys a Ciutat del Cap (sud de Sud-àfrica). La notícia va ser anunciada pel Govern sud-africà a primera hora del matí i, poc després, també va ser confirmada per l’Església anglicana de Sud-àfrica i per la Fundació Desmond & Leah Tutu (nom de la seua esposa). Nascut el 1931 a Klerksdorp, una petita localitat al sud-oest de Johannesburg, Tutu es va iniciar com a mestre abans d’estudiar teologia i ordenar-se pastor de l’Església anglicana el 1960.

Per la seua incansable lluita i per ser “la veu dels que no tenen veu” (com el descrivia Mandela), Tutu va rebre el Nobel de la Pau el 1984, dos anys abans de convertir-se en el primer pastor negre a càrrec de l’arquebisbat anglicà de Ciutat del Cap. Desmantellat l’apartheid i amb Sud-àfrica en democràcia, el ja president Mandela li va encarregar la tasca d’encapçalar la Comissió de la Veritat i Reconciliació, per treure a la llum les atrocitats comeses durant l’apartheid. La trajectòria de Tutu va estar marcada per una constant defensa dels drets humans, cosa que el va portar a desmarcar-se en nombroses ocasions de la jerarquia eclesiàstica per defensar, per exemple, els drets dels homosexuals o l’eutanàsia.

En l’última etapa de la seua vida també va alçar sovint la veu contra la corrupció dels nous poders de la democràcia sud-africana i contra problemes globals com el canvi climàtic.

Líders de tot el món lloen la seua “valentia” i “claredat moral”Figures destacades de tot el món van recordar l’arquebisbe Desmond Tutu. El premier britànic Boris Johnson el va descriure com a “figura crítica” en la derrota de l’apartheid i la construcció d’una nova Sud-àfrica.

L’expresident nord-americà Barack Obama va destacar Tutu com a “mentor, amic i brúixola moral”. L’actual inquilí de la Casa Blanca, Joe Biden, va remarcar la seua “valentia” i “claredat moral”. Des del Vaticà, el papa va lloar “el seu servei a la paraula de Déu fomentant la igualtat racial i la reconciliació a Sud-àfrica”.

tracking