SEGRE

COVID 19

Dos metges israelians pronostiquen que Ómicron podria marcar el final de la pandèmia

Dos metges israelians pronostiquen que Ómicron podria marcar el final de la pandèmia

Un kit per fer una PCR.

Un kit per fer una PCR.ACN

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Dos metges israelians de la Universitat Hebrea de Jerusalem, Zvika Granot i Amnón Lahad, han assenyalat aquesta setmana que, si bé la variant Ómicron és preocupant, no és "un desastre per a la salut" i, fins i tot, pot ser que assenyali el final de la pandèmia.

De fet, ambdós experts assenyalen que és probable que sigui a prop "un estat postpandèmic en el qual visquem amb el coronavirus com ho fem amb les diverses variants de la grip i altres virus".

"Hem estat convivint amb el coronavirus per dos anys i hem vist aparèixer noves variants, i una nova variant, per definició, és més contagiosa que l’anterior", explica Granot, director del laboratori d’investigació biològica i cancerígena de la Universitat Hebrea. "Generalment, els virus que són molt agressius no són gaire contagiosos i els que són molt contagiosos no són gaire agressius", afegeix.

Els experts han explicat que efectivament Ómicron és més contagiosa que Delta però, davant de la pregunta de si és més agressiva, conclouen que és "imprescindible" investigar més, si bé, segons l’Organització Mundial de la Salut, encara no s’han registrat morts per la nova variant.

Molts encomanats però pocs malalts

Els experts han apuntat que la situació és "molt dinàmica" i que probablement es registraran morts per Ómicron, però detallen que el final de la pandèmia per coronavirus succeirà quan hi hagi una variant molt contagiosa i amb pocs símptomes, com és el cas actual.

"Molta gent s’encomanarà, però tindran mocs i potser febre per un parell de dies, i després seguiran amb la seua vida normal. Quan es donen aquest tipus de situacions, la gran majoria s’infecta i el supera, desenvolupant veritable immunitat grupal", ha afirmat Granot. "Des d’algun punt de vista, jo crec possible que Ómicron sigui la llum al final del túnel", agrega.

No hi ha desastre imminent

Lahad, que dirigeix el departament de medicina general de la universitat, ha dit que els mitjans i governs parlen de "situació desastrosa imminent" perquè veuen que els nombres de casos positius van en augment, però, tal com afegeix, "si es mira en detall, es comprova que efectivament les proves de PCR mostren més casos positius, però no es veu un increment en casos greus, més aviat un descens o estabilitat", expressa.

Segons ambdós metges, el moviment és igual en diferents països: a Sud-àfrica, on la taxa de vacunació és molt menor que a Israel, i també al Regne Unit. "La catàstrofe es troba més en l’opinió pública que en la situació real en urgències i clíniques de primers auxilis", insisteix Lahad.

L’expert es basa en les dades preliminars que indiquen que un 60 per cent dels portadors d’Ómicron no presenten símptomes i, apunta, la seua missió ara és "intentar convèncer tothom que no s’ha de deixar portar per la histèria ni tancar el país perquè aquesta variant no saturarà el sistema sanitari".

"Amb cautela, però amb optimisme", segons el doctor Granot, la variant Ómicron és "un pas que ens atansa més al final de la pandèmia".

Tanmateix, ambdós han fet èmfasi en la necessitat de continuar utilitzant màscares, mantenir les distàncies i, "el més important, si hi ha qualsevol símptoma de malaltia, per lleu que sigui, el responsable i obligat és quedar-se a casa i no sortir ni al súper, ni a a la feina ni a l’escola", conclouen. 

tracking