SEGRE

SALUT MENTAL

Els pensaments suïcides entre joves de 15 a 29 anys s'incrementen un 250% a causa de la crisi

Cada dos hores i mitja se suïcida una persona

Els pensaments suïcides entre joves de 15 a 29 anys s'incrementen un 250% a causa de la crisi

Els pensaments suïcides entre joves de 15 a 29 anys s'incrementen un 250% a causa de la crisi

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Els pensaments suïcides entre joves de 15 a 29 anys s’incrementen un 250% a causa de la crisi de la covid i el suïcidi ja és la primera causa de mort a Espanya per causa externa i duplica als accidents de trànsit.

Així ho ha confirmat el psiquiatre del Hospital Vithas Aguas Vithas, Víctor Navalón, que ha concretat que a Espanya se suïciden unes 3.500 persones a l’any, xifra que suposa una mitjana d’uns 10 suïcidis diaris, és a dir, que cada dos hores i mitja se suïcida una persona.

El professional de Vithas relaciona aquest increment amb "l’esclat del coronavirus i, especialment, amb les seues conseqüències, sobretot entre els joves i adolescents". La limitació de les eines "de socialització fonamentals per al seu desenvolupament com sortir amb els amics, anar al cine, viatjar o anar a les classes amb normalitat, ha portat a problemes de salut emocionals que poden provocar símptomes de solitud, tristesa, desesperança en definitiva, molt malestar i sofriment". En aquestes circumstàncies, Navalón ha assenyalat que "la idea de la mort pot sorgir com a 'sortida a aquest sofriment’.

El doctor Navalón adverteix que no existeix "un perfil definit, sinó que és "molt variat" i poden donar-se suïcidis en totes les edats, a tots els grups socials, creences religioses o perfils professionals, exitosos o no. "Ningú no està exempt d’aquest risc", adverteix.

Sobre això, explica que es tracta de persones "que en un moment donat ho veuen tot negre, no senten alternativa de res i ho passen realment malament. Si hi empatitzem, hi ha una opció d’ajudar-los" per la qual cosa recorda que és necessària "una prevenció universal".

Parlar, la millor prevenció

Víctor Navalón considera que "és fonamental mantenir unes línies de comunicació obertes entre la família i l’adolescent". En aquest sentit, assenyala que "la millor manera de prevenir-lo és parlar-ho, el que realment mata és el silenci". Per aquesta raó, insisteix en la importància de desmuntar "el mite de què parlar sobre el suïcidi pot induir a cometre'l". Per contra, és "fonamental preguntar-li a l’altre com està, com es troba i, sobretot, que se senti avalat i comprès és una de les millors maneres de prevenir-lo", assenyala.

Navalón també fa referència a la necessitat d’una "sensibilització social" més gran i que "se sàpiga que el suïcidi existeix i que hi ha solució, que existim els professionals de la salut mental com nosaltres els psiquiatres o els nostres companys psicòlegs i que podem orientar i donar suport a la persona i als familiars en molts casos". En aquest sentit, ha realitzat una crida a "trencar l’estigma que existeix per parlar de salut mental", ja que es tracta d’una cosa "fonamental per a tothom i moltes vegades, se’ns oblida".

Finalment, ha insistit en el paper de la família i l’entorn per ajudar, de manera inicial. "Si veuen alguna cosa estrany en l’actitud del seu familiar o amic, que està més callat, més retreta o el veiem especialment trist, cal intentar donar-li suport, ser allà i preguntar-li, sense atabalar-lo, si està passant per un mal moment," recomana. I per descomptat, sempre és recomanable consultar un professional de salut mental que podrà ajudar no només a aquesta persona sinó també al seu entorn proper", ha indicat.

tracking