SEGRE

Els productes comprats a partir de l'1 de gener de 2022 tindran una garantia de tres anys

Els productes comprats a partir de l'1 de gener de 2022 tindran una garantia de tres anys

Els productes comprats a partir de l'1 de gener de 2022 tindran una garantia de tres anys

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Els terminis de garanties legals dels productes s’amplien des dels dos fins els tres anys a partir d’aquest 1 de gener de 2022, sempre que es comprin des d’aquell dia. És en aquesta data quan entra en vigor la modificació del Real Decreto Legislativo 1/2007, de 16 de novembre, pel qual s’aprova el text refós de la Llei General per a la Defensa dels Consumidors i Usuaris i altres lleis complementàries, que va aprovar el Govern el mes d’abril passat. La reforma d’aquesta llei suposa la incorporació a la normativa nacional de la Directiva (UE) 2019/771, relativa a determinats aspectes dels contractes de compravenda de béns.

Així, el termini per a la manifestació de falta de conformitat -termini d’aplicació de la garantia legal d’un producte- que recull l’article 120 del text refós s’amplia des dels dos anys que existeixen actualment fins els tres que començaran a aplicar-se a partir de l’1 de gener de l’any vinent per a aquells béns que es comprin des d’aquesta data.

D’aquesta forma, "l’empresari serà responsable de les faltes de conformitat que existeixin en el moment de l’entrega o del subministrament i es manifestin en un termini de tres anys des de l’entrega en el cas de béns", tal com recull la nova redacció de l’esmentat article. Quan un bé presenti una falta de conformitat dins del termini de garantia establert, el client podrà elegir entre la reparació o la substitució del mateix. En el cas de béns de segona mà, la normativa manté que consumidor i empresa podran pactar una durada determinada del termini de garantia, que mai no podrà ser inferior a un any.

De la mateixa manera, també s’amplia de tres a cinc anys el termini de prescripció per exercir els drets que el consumidor té quan el producte presenti una falta de conformitat. A més, la modificació de la norma incrementa el termini d’inversió de la càrrega de la prova per acreditar la falta de conformitat, que passa de sis mesos a dos anys. Això vol dir que, durant aquest període, el consumidor només haurà d’assenyalar que el bé no és conforme a l’acordat, sense necessitat de demostrar la seua falta de conformitat en el moment de l’entrega. Per oposar-se a la reclamació de l’usuari, l’empresari haurà de demostrar que l’esmentada falta de conformitat no existia en aquell moment.

A partir del termini de dos anys, correspondrà al consumidor la càrrega de la prova que la falta de conformitat existia des de l’entrega del producte. En béns de segona mà, aquest termini podrà ser pactat pel consumidor i l’empresari, però en cap cas no podrà ser inferior al període de responsabilitat pactat per la falta de conformida

tracking