SEGRE

Fins a 45 infraccions per hora amb el mans lliures

Fins a 45 infraccions per hora amb el mans lliures

Fins a 45 infraccions per hora amb el mans lliures

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Parlar pel telèfon mòbil amb el sistema de mans lliures i enviar missatges per WhatsApp mentre es condueix multiplica per dos la probabilitat de cometre errors greus a la conducció, com patir-ne una sortida de la via, col·lidir amb un vehicle o atropellar un vianant. També distreu de forma important, ja que atendre, per exemple, una “trucada|crida relaxada”, disminueix l’atenció un 36%, un percentatge que puja al 40% quan la conversa és “estressant”, i al 53%, quan el conductor està ocupat llegint i responent missatges de WhatsApp. Aquesta situació, en particular, eleva a 45 el nombre d’infraccions que es poden arribar a tenir a l’hora, entre elles, saltar-se un semàfor.

Són les principals conclusions de l’informe ‘Teléfono Móvil, Cansancio, Somnolencia y Distracciones al Volante’, que Fundación MAPFRE ha presentat amb l’objectiu d’analitzar l’impacte que té l’ús del telèfon mòbil amb mans lliures, la somnolència i la fatiga, tant al conductor com a la conducció.

La investigació, en què ha col·laborat experts en conducció d’Adhara Research i l’Institut de Mobilitat Sostenible (IMS), ofereix els resultats d’un grup de 24 conductors, la meitat cansats i amb son, i l’altra meitat a l’inici del dia i després d’haver dormit amb normalitat la nit anterior, que s’han posat al volant d’un simulador de conducció d’última generació, que ha proporcionat informació de gran valor sobre les conseqüències de cada situació a la conducció: errors i infraccions i despesa de combustible. Tots els participants van haver de seguir les indicacions d’un recorregut predissenyat amb un nivell de dificultat controlat i en el qual es van introduir diferents escenaris quotidians i imprevistos que posaven a prova la seua atenció i destresa al volant.

L’eina, que ha monitorat la seua activitat cerebral mentre responien missatges de WhatsApp i parlaven pel sistema de mans lliures, ha permès confirmar el esforç cognitiu que han de realitzar els conductors, especialment com més complicada o estressant és la tasca que duen a terme amb el mòbil. També confirma el fet de què els conductors abaixen la guàrdia quan la conversa és més relaxada, moment en el que cometen més del doble d’errors que quan condueixen sense utilitzar el mòbil. Utilitzar WhatsApp, segons aquest treball|feina, és la segona acció que comporta més risc, multiplicant per dos la probabilitat de cometre un error a la conducció.

També ha permès demostrar que, al contrari del que succeeix durant les trucades|crides, almenys durant els tres minuts inicials, la conversa per WhatsApp sobrepassa les capacitats dels conductors cansats i somnolents des del primer segon, i la seua atenció sobre la conducció es desploma, caient un 67%.

Alguns conductors, principalment dones, posen en pràctica accions de conducció més prudents per minimitzar el risc que genera atendre una conversa per WhatsApp, com, per exemple, reduir la velocitat i aprofitar les detencions dels semàfors en roig. També destaca, que, com a conseqüència de l’anterior, elles acumulen menys errors de conducció que la resta i són més previngudes que ells. Destaca, a més, que els conductors grans cometen menys infraccions, però més errors de conducció; i que els joves incorren en més infraccions i gasten més combustible, sobretot pel seu estil de conducció.

“Les converses per telèfon només han de produir-se amb el vehicle aturat i en una zona segura. Aquest és l’únic missatge segur a la conducció. El sistema de mans lliures no és garantia de seguretat al volant”, ha indicat Jesús Monclús, director de Prevenció i Seguretat Viària de Fundació MAPFRE, durant la presentació de l’informe, on ha fet referència a 2003, any en què es va permetre el sistema de mans lliures, “una decisió adequada amb la informació amb què llavors es disposava, però que avui hauríem de reconsiderar” especialment, ha assenyalat, arran de les dades actuals, que demostren com l’atenció es redueix a la meitat a causa de l’ús del mòbil amb sistema de mans lliures.

En aquest sentit, també s’ha referit a la nova llei de Tráfico, “pendent de tràmit parlamentari i que previsiblement entrarà en vigor al llarg de 2021”, i ha advertit de la necessitat de “redoblar els esforços” per conscienciar dels riscos d’utilitzar el telèfon mòbil amb el dispositiu de mans lliures, ja que “un cervell distret pot funcionar bé en manera «automàtica», quan la demanda d’atenció és normal, però no identificar a temps riscos potencials ni reaccionar adequadament en una situació complexa que requereixi el 100% de la nostra atenció”.

Les distraccions són la principal causa de mortalitat a la carretera. A Espanya, cada any, més de 300 persones perden la vida per aquesta raó, segons les últimes dades facilitades per la DGT. El mòbil, en concret, s’ha convertit en la principal font de distracció, seguit del cansament, tal com es desprèn de l’estudi Emotional Driving, realitzat a partir d’una enquesta a més de 2.000 conductors al llarg de 2019.

tracking