SEGRE

RELIGIÓ CÀRRECS

Solsona ja té nou bisbe

El papa ha nomenat Francesc Conesa, actual titular de Menorca, com a successor del polèmic Xavier Novell || Nascut a Elx el 1961, prendrà possessió el proper 12 de març

Compareixença ahir del nou bisbe Francesc Conesa a Cal Bisbe, a Menorca.

Compareixença ahir del nou bisbe Francesc Conesa a Cal Bisbe, a Menorca.MENORCA ES DIARI/MANOLO BARRO

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La diòcesi de Solsona comença el 2022 amb nou bisbe després de la polèmica renúncia per amor de Xavier Novell el 23 d’agost. El papa Francesc ha nomenat com a successor Francec Conesa, el fins ara bisbe de Menorca, segons va anunciar ahir el bisbe de Vic Romà Casanova, que exerceix d’administrador apostòlic de Solsona des de fa quatre mesos. Nascut a Elx el 25 d’agost del 1961, Conesa va ser ordenat sacerdot fa trenta-sis anys.

La seua primera destinació va ser la parròquia de Nostra Senyora del Carme d’Elx. El papa el va nomenar l’octubre del 2016 bisbe de la diòcesi de Menorca. És doctor en Teologia i en Filosofia per la Universitat de Navarra i el seu ministeri sacerdotal el va desenvolupar a la Diòcesi d’Oriola-Alacant, a les parròquies de Nostra Senyora del Carme d’Elx, la Immaculada de Sant Vicent del Raspeig i de Nostra Senyora de Gràcia d’Alacant.

Ha estat professor de Filosofia i Teologia del seminari diocesà d’Oriola-Alacant, professor associat de la Facultat de Teologia de la Universitat de Navarra, canonge magistral de la catedral d’Oriola i rector de la basílica de Santa Maria d’Elx.En una carta dirigida als fidels de Solsona, Conesa va assegurar ahir rebre “amb alegria” el seu nomenament i va admetre “desconcert” per l’etapa final del seu predecessor. Va assenyalar que li costa deixar Menorca per la bona acollida: “Durant els cinc anys que he estat aquí he après a estimar aquesta terra, la seua cultura i, sobretot, la seua gent. Ara el papa em demana canviar el rumb i ser el pastor de la vostra diòcesi i ho faig carregat d’il·lusió”, va afegir el bisbe electe de Solsona, a qui van proposar el nou càrrec el passat 13 de desembre.

No serà fins al proper 12 de març quan tindrà lloc la presa de possessió de Conesa, que fins llavors exercirà les funcions d’administrador diocesà de Menorca. Sobre la renúncia del seu predecessor, Xavier Novell, que va deixar el bisbat a l’agost i s’ha casat pel civil amb una escriptora, Conesa va dir que s’ha viscut amb “dolor i desconcert l’etapa final del ministeri episcopal” de Novell.“Donem gràcies a Déu per totes les coses bones que va fer i demanem que l’il·lumini en la seua nova etapa”, va afegir el nou bisbe de Solsona, que va assegurar que desitja conèixer els sacerdots i diaques de la diòcesi i els laics: “No vinc a vosaltres com a senyor de la vostra fe, sinó com el vostre serf, amb el desig de cooperar que creixi en vosaltres el goig de creure en Jesucrist.” El nou bisbe, que encara no coneix Solsona, es desplaçarà a Roma del 10 al 15 de gener en la seua primera visita ad limina amb els prelats de la província eclesiàstica de València. Allà tindrà l’oportunitat d’entrevistar-se amb Romà Casanova.

Un prelat que va renunciar per amor i es va casar pel civil al novembre

Xavier Novell, de 52 anys, va deixar de ser bisbe de Solsona el 23 d’agost, al presentar davant del papa la renúncia al càrrec al·legant motius “estrictament personals”. En els més de deu anys en el càrrec (el 2010 es va convertir en el bisbe més jove d’Espanya) va despertar diverses polèmiques arran d’unes controvertides declaracions sobre l’avortament, l’homosexualitat i la llei d’eutanàsia. Novell, que va deixar la diòcesi per amor, es va casar amb l’escriptora Sílvia Caballol pel civil.

Viuen a Manresa i el bisbe emèrit treballa des del novembre a Semen Cardona. Caballol està embarassada de diversos mesos.

Compareixença ahir del nou bisbe Francesc Conesa a Cal Bisbe, a Menorca.

Compareixença ahir del nou bisbe Francesc Conesa a Cal Bisbe, a Menorca.MENORCA ES DIARI/MANOLO BARRO

tracking