SEGRE

Els animals són considerats des d'avui "éssers que senten"

Deixen de ser "béns immobles o coses", segons la normativa que entra en vigor

Un veí de Lleida passeja al costat dels seus dos gossos.

Un veí de Lleida passeja al costat dels seus dos gossos.MAGDALENA ALTISENT

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La nova normativa per la qual es deixa de considerar els animals "béns immobles o coses" per reconèixer-los la seua naturalesa d'"éssers que senten" o éssers vius dotats de sensibilitat entra en vigor avui, 5 de gener. La nova llei 17/2021, de 15 de desembre, entra aquest dimecres en vigor, vint dies després de la seua publicació al Butlletí Oficial de l’Estat, i modifica el Codi Civil per adaptar-lo a la veritable naturalesa dels animals i a les relacions de convivència que s’estableixen entre ells i els éssers humans.

A més la normativa també modifica la Llei Hipotecària i la Llei d’Enjudiciament Civil sobre el règim jurídic dels animals perquè deixin de ser tractats com a objectes i per impedir l’embargament o l’extensió de les hipoteques sobre els animals de companyia. La nova llei va ser aprovada definitivament el 2 de desembre de 2021 pel ple del Congrés dels Diputats a partir d’una proposició de Llei del PSOE i Unides Podem que va ser objecte de diverses esmenes al Senat i finalment va tirar endavant amb el suport de tots les formacions tret de VOX, que va votar en contra, i el PP, que es va abstenir.

Amb la seua entrada en vigor la nova norma respondrà a situacions com divorcis i separacions de parelles que, després de la seua ruptura, volen continuar compartint la seua vida amb la seua mascota de manera que, a partir d’ara, garantirà la protecció de l’animal davant el sofriment d’allunyar-lo de la seua llar i de la seua vida compartida fins aquell moment, si no hi ha acord entre la parella. En aquest cas, la llei estableix els criteris sobre els quals els tribunals han de prendre la decisió d’a qui entregar la cura de l’animal, atenent el seu benestar.

A més s’evitaran situacions com que, en cas d'accident de trànsit, els animals tinguin la mateixa consideració que una maleta i no existeixi obligació d’atendre’ls, així com que puguin ser embargats com qualsevol objecte material.

tracking