SEGRE

DRETS BALANÇ

La xarxa d'Atenció LGTBI va tramitar el 2021 a Lleida trenta canvis de nom de persones trans a la targeta sanitària

La xarxa de Serveis d'Atenció Integral LGTBI va tramitar el 2021 a Lleida trenta canvis de nom de persones trans en aquest document || Tretze de les sol·licituds, de menors d'edat

Una concentració el novembre passat a Lugo per denunciar una agressió transfòbica.

Una concentració el novembre passat a Lugo per denunciar una agressió transfòbica.EUROPA PRESS

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

La xarxa de Serveis d’Atenció Integral (SAI) LGTBI va tramitar l’any passat a les comarques lleidatanes trenta targetes sanitàries amb el nom sentit (que és aquell amb el qual les persones se senten identificades) de transsexuals. D’aquestes targetes, tretze van ser per a menors d’edat que van sol·licitar el canvi de nom al costat dels seus responsables legals. Per territoris, el SAI de la ciutat de Lleida va tramitar el major nombre d’aquestes sol·licituds (14), seguida del SAI comarcal del Pla d’Urgell (4) i del SAI del Segrià (3).

Al contrari, no es va rebre cap sol·licitud a les comarques de l’Alt Urgell, l’Alta Ribagorça, la Val d’Aran, les Garrigues i el Pallars Sobirà. Les persones trans que sol·liciten aquest tràmit encara no han fet el canvi de sexe i nom al Registre Civil malgrat que, gràcies a un acord amb el departament de Salut, poden adaptar el nom de la seua targeta sanitària, sense necessitat d’un diagnòstic mèdic. En el conjunt de Catalunya, l’any passat es van gestionar 429 d’aquests canvis en targetes sanitàries, la qual cosa representa un 87,3 per cent més respecte al 2020 i un 129 per cent en comparació amb el 2019, quan se’n van tramitar 187 a tot el territori català.

El director general de Polítiques públiques LGTBI, Xavier Florensa Lados, va valorar aquest increment com “un avenç cap a la visibilitat de les persones trans en la societat”. En aquesta línia, Florensa va destacar que poder tramitar aquest canvi a la targeta sanitària “ha estat un pas molt important per al col·lectiu, ja que és el primer document oficial en el qual figura escrit el seu nom sentit”. A la demarcació de Lleida, el Servei Públic d’Ocupació de Catalunya (SOC) tenia registrades fins a l’octubre del 2021 dotze persones trans, segons les dades facilitades pel departament d’Empresa i Treball en una resposta parlamentària.

Quant a polítiques d’ocupació per a persones trans, val a destacar que el Goven va anunciar a l’estiu, per primera vegada, una convocatòria específica d’ajuts per a la inserció d’aquest col·lectiu al món laboral, amb una dotació prevista de quatre milions d’euros.

Així mateix, el SOC disposa de professionals especialitzats per atendre i acompanyar les persones en la recerca de feina i millora professional. A les comarques lleidatanes, les oficines de treball amb atenció especialitzada per a persones trans es troben a Lleida i Tremp.

Segons una enquesta del sindicat UGT, més d’un 80 per cent de les persones trans es troben en situació d’atur i el 44 per cent del col·lectiu oculta la seua orientació sexual i/o identitat de gènere davant d’una entrevista de treball.

tracking