SEGRE

OBITUARI LITERATURA

Juan Marsé reposa al costat de Carme Balcells a la Segarra

Cendres de l'escriptor descansen al pati de la casa de l'agent literària a Santa Fe || Des del 14 de desembre passat

La lleidatana Carmen Balcells.

La lleidatana Carmen Balcells.

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

L’escriptor Juan Marsé (1933-2020) reposa des del mes de desembre passat a Santa Fe de Segarra, al costat de les restes de la que va ser la seua agent literària, la lleidatana Carmen Balcells. La filla de l’escriptor, que ahir hauria complert 89 anys, va recordar en un article publicat a El País que el seu pare sempre va voler que el 10% de les seues cendres fossin entregades a Balcells, que va morir el 20 de setembre del 2015 als 85 anys. “Al desembre el meu germà i jo vam fer entrega del 10% de les cendres del nostre pare a Luis Miguel Palomares, fill de Carmen Balcells, al timó de l’agència literària des que ella va morir.

Complíem així la paraula donada pel nostre pare a la seua agent de tota la vida, d’aquesta i la de més enllà, fent seua una de les genials ocurrències de Groucho Marx. No li importava el 90% restant de les cendres, per ell com si les llançàvem al vàter, deia, i estiràvem després la cadena. No creia en res, però en ella sí.

Creia en Carmen Balcells”, explica Berta Marsé. En el seu discurs després de rebre el Premi Cervantes el 2008, l’escriptor va fer especial menció a l’agent literària i expressava així la seua voluntat: “Estimada Carmen, m’has donat tantes alegries, que tinc ordenat, per quan em mori, que m’incinerin i t’entreguin el deu per cent de les meues cendres”, encara que ella va morir cinc anys abans. I així va ser com, el 14 de desembre, “Luis Miguel ens va rebre amb la seua generositat i sensibilitat habituals: una tassa de caldo que ens havia preparat de matinada, un forat cavat a la terra gèlida (del pati de la casa familiar), i un arbre llest per ser plantat, un arboç, ja que al garrofer, arbre elegit com a primera opció, no li van els climes tan freds ni les gelades.

Bé, doncs amb 4 graus ens vam posar mans a l’obra. De testimonis entre la boira, la troupe de l’Agència Balcells al complet, dels més nous als ja jubilats”, relata la filla de Marsé. Carme Balcells, que va obrir la seua agència el 1960 a Barcelona, també va representar els premis Nobel Gabriel García Márquez, Mario Vargas Llosa, Pablo Neruda, Vicente Aleixandre i Camilo José Cela.

Va rebre reconeixements com la Medalla d’Or de les Belles Arts el 1999.

La lleidatana Carmen Balcells.

La lleidatana Carmen Balcells.

tracking