SEGRE

PATRIMONI EQUIPAMENTS

Aitona inaugura el seu nou altar a l'església de Sant Antolí

La reforma va començar al novembre, de la mà de Ramon Solé || El retaule actual inclou també sant Francesc Xavier i sant Antoni de Pàdua

Imatge de l’acte d’inauguració de l’altar restaurat.

Imatge de l’acte d’inauguració de l’altar restaurat.

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

L’ajuntament d’Aitona va inaugurar dissabte el nou altar major de l’església de Sant Antolí, en un acte que va estar presidit per l’alcaldessa d’aquest municipi, Rosa Pujol, i el bisbe de Lleida, Salvador Giménez. Els treballs de restauració, que van començar a finals de novembre amb l’objectiu de “garantir la conservació i dignificar aquest element religiós de valor simbòlic”, van anar a càrrec de Ramon Solé, assessor dels treballs de restauració de la Seu Vella i de l’ermita de Sant Joan d’Aitona, entre altres projectes artístics. Pujol va emfatitzar que “l’església de Sant Antolí és un dels nostres tresors més preuats i un actiu religiós, patrimonial i turístic de molta rellevància i d’enorme significat per al poble i el nostre territori”.

En aquest sentit, l’alcaldessa d’Aitona va assegurar que “actuacions com aquesta ens permeten continuar dignificant aquest espai”.L’església de Sant Antolí és l’última parada de la ruta guiada Passejada pel nucli antic, que organitza Fruiturisme pels carrers més emblemàtics de l’Aitona medieval. Tant la façana d’estil barroc com els altars i retaules de l’interior de l’església permeten conèixer la història, la cultura i les tradicions d’aquest municipi del Segrià. El retaule original era d’estil barroc francès, obra de l’escultor Lluís Bonifàs i Massó (1730-1786), hereu d’un llinatge d’escultors procedents de Barcelona i figura capital de l’escultura barroca catalana.

L’any 1763, va assolir la categoria d’Acadèmic de mèrit de la Reial Acadèmia de San Fernando a Madrid −al segle XVIII només hi havia quatre escultors catalans que van aconseguir ser acadèmics−. Al retaule figurava l’escut Ducal dels Medinacelli. A l’inici de la Guerra Civil, l’any 1936, l’església d’Aitona va patir un incendi que va destruir tant el retaule com l’orgue del cor i no va ser fins al 1950 que el temple va tornar a reformar-se amb un nou retaule, l’actual, imitant l’original i amb les figures de sant Antolí, sant Antoni de Pàdua i sant Francesc Xavier.

Anteriorment a aquest episodi bèl·lic, també es va dur a terme una reforma de l’espai l’any 1890, segons explica el consistori.

tracking